Ένα αίτημα που ασφαλώς βρίσκει σύμφωνη και την Ελλάδα, αν και ακόμα το Eurogroup δεν προτίθεται να δώσει λευκή επιταγή στα κράτη-μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε πέρυσι την υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να διατηρούν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την οικονομία σκληρά. «Δεν πρέπει να αποσύρουμε τους έκτακτους κανόνες... πολύ νωρίς», τόνισε ο Λεάο, προσθέτοντας:
«Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι φέτος και το επόμενο έτος θα έχουμε την ευελιξία για να βοηθήσουμε τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε περιθώριο για να έχουμε ισχυρά προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας».
Για την Ελλάδα που πριν την πανδημία είχε στόχο για πλεονάσματα 3.5%, το να έχει δημοσιονομική ευελιξία μέχρι να ορθοποδήσει από την πανδημία είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Οι κανόνες δεν πρέπει να επιστρέψουν πριν πάρουν για τα καλά μπρος οι οικονομίες, ωστόσο, η Ευρώπη προτιμά να μη βάλει από τώρα χρονικό όριο για το πότε θα επανέλθουν περιορισμοί στα δημοσιονομικά των χωρών.
Έχει ειπωθεί πολλές φορές, πάντως, πως θα δοθεί χρόνος και μάλιστα πολλοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πως καλύτερα να μπουν κανόνες αργότερα, παρά νωρίτερα για τις οικονομίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr