«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο». Συμπλήρωσε δε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.
Βατόπουλος: Χρειάζονται μέτρα όπως το Πάσχα του 2020
Αυστηρότερα μέτρα ακόμα πιο άμεσα σε περιοχές που δεν υποχωρεί ο ιός προτείνει από τη μεριά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας.
Όπως πρότεινε, στις «κόκκινες» περιοχές χρειάζονται μέτρα όπως το Πάσχα του 2020 χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους εκτός οικογένειας, αφήνοντας να διαφανεί, ότι θα επανεξεταστεί και το μέτρο για την παρουσία 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια.
Αναφερόμενος ειδικότερα σε ενδεχόμενες παρεμβάσεις, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι τα πάντα θα μείνουν κλειστά, από τομείς της οικονομίας, έως και την εκκλησία, εφόσον επιβληθούν πιο αυστηρά τοπικά Lockdown.
«Δεν τιθασεύεται η επιδημία», σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας για περιοχές που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα όπως είναι η Δυτική Αττική και διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας. «Αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε να εισηγηθούμε αυστηρότερα μέτρα», τόνισε.
Η φιλοσοφία γύρω από αυτό, είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η επαφή των ανθρώπων και οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές/νομούς. Σχολίασε μάλιστα, ότι στη Δ. Αττική ο δείκτης θετικότητας, είναι υπερδιπλάσιος από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την περιοχή του Ασπροπύργου στην Αττική, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι κομβικό ρόλο έχουν οι βιομηχανίες που φιλοξενούνται στην περιοχή και απασχολούν αρκετό κόσμο. Εκεί όπως εξήγησε, δεν είναι εύκολο στις αρκετές ώρες να φοράει κανείς μάσκες. Ενώ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αρκετοί φοιτητές από πολλές περιοχές της χώρας, όπου κινήθηκαν και έτσι έγινε η διασπορά
Μιλώντας για τα τεστ, ο κ. Βατόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν γίνεται η διαγνωση σε πολλά κρούσματα καθώς μεταξύ άλλων δεν γίνονται και αρκετά τεστ. Απαντώντας στην ερώτηση αν τα επίπεδα νοσηλείας είναι συμβατά με την υπόλοιπη επιδημιολογική εικόνα, σχολίασε ότι είναι εκει που πρέπει, ενώ σημείωσε ότι πλέον και οι γιατροί είναι πιο ενημερωμένοι στο τι πρέπει να κάνουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr