Υποσχόμενη αλλά δεν στρέφεται ενάντια σε κανένα, διευκρίνισε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι έχει στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της αμυντικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, οι στενές σχέσεις των τριών χωρών αποτελούν εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παρατήρησε ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, κοινές κατανοήσεις και αναμένεται να δώσουν κοινές απαντήσεις.
«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας.
«Η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα», σημείωσε επίσης για να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα «κατέθεσε την συνεισφορά της για την σταθερότητα στην περιοχή», αναφερόμενος στις πρόσφατες συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, και οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ, τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.
«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr