«Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί» τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τους 11 θανάτους σε 24 ώρες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας. Επίσης προειδοποίησε καθώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξήγησε ότι ένα 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.
Από την πλευρά του, ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, τόνισε ότι τα κρούσματα στην περιοχή είναι δεκάδες ενώ έχει πέσει πολύ χαμηλά και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Σε πάνω από 20 σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχουν κλείσει τμήματα σχολείων. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα σε εφήβους και νέους αθλητές με περίπου 20 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσουν αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην περιοχή.
Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος είπε πως οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να γίνει έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχή με μηδενικά περιστατικά. Μέχρι και πριν από 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα είναι μηδενικά και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 45. Εξήγησε ότι καθώς στις Σέρρες δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα σαββατοκύριακα. «Μπήκαμε σε φάση εκούσιων μέτρων», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες φοβούνται και ενεργοποιούνται με ευθύνη.
Αυτό είναι το νόημα των οριζόντιων μέτρων, σχολίασε ο κ. Γώγος. Εξήγησε ότι η εφαρμογή lockdown σε μια πόλη η περιοχή οδηγεί τον κόσμο στη διπλανή και πως αυτό που χρειάζεται είναι οριζόντια τήρηση των μέτρων. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και οι μάσκες και χρησιμοποιούνται παντού, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο «κόκκινο» ή στο «πράσινο», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Το εμβόλιο θα δώσει τη λύση
Στο Mega μίλησε ο Θάνος Δημόπουλος – Πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και τι πρέπει να περιμένουμε τα Χριστούγεννα. «Σίγουρα δεν βλέπω τη δυνατότητα να υπάρχει χαλάρωση τους επόμενους μήνες. Σε κράτη της Ευρώπης που έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ουτοπικό να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από ό,τι μερικούς μήνες πριν για την αντιμετώπιση των ασθενών», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο είχαμε προχθές τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, 400 χιλιάδες κρούσματα σε μία ημέρα. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι η πανδημία είναι ενεργή και η ουσιαστική αντιμετώπισή της θα γίνει με την ανάπτυξη εμβολίων, κάτι που ελπίζουμε να γίνει εφικτό σε σύντομο χρονικό διάστημα», συνέχισε ο ίδιος.
«Για τα Χριστούγεννα νομίζω ότι είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε έναν τέτοιο συγχρωτισμό. Δεν υπάρχει σίγουρη συνταγή για το τι και πώς πρέπει να γίνει. Υπάρχουν τα μέτρα, η αντίδραση των ανθρώπων σε αυτά, η συμμόρφωση του κόσμου. Ο συγκεκριμένος ιός έχει χαρακτηριστικά που αποτρέπουν την εκρίζωσή του μόνο με μέτρα. Χρειάζεται το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο δεν ξέρω αν είναι να κάνουμε κάτι για να έχουμε 5-10 μέρες εορταστικών εκδηλώσεων. Το σημαντικό είναι να κρατηθούν τα κρούσματα σε χαμηλούς αριθμούς και να είναι διαχειρίσιμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr