Αν χειροτερέψει η κατάσταση μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα παραδέχθηκε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.
Και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, καθώς τα κράτη ψάχνουν τρόπους για να αποφύγουν ένα δεύτερο ολικό lockdown.
Επίσης, έχουμε μάθει από τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας πως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούνται σχεδόν οι ίδιες... συνταγές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ήδη αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει σε τοπικά lockdown, ενώ η περίπτωση της Γαλλίας σήμανε ένα πολύ ηχηρό καμπάνακι.
Τι ανακοίνωσε ο Μακρόν
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς.
Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε προσωπικά στη συνέχεια τις λεπτομέρειες των μέτρων που φέρνει η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.
Συγκεκριμένα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων, από τις 9:00 το βράδυ έως τις 6:00, το πρωί στην περιοχή του Παρισιού (Ile-de-France) και Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν , Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μοντπελιέ
Η κυβέρνηση επιθυμεί παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι και το Δεκέμβριο, αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.
Οι ανακοινώσεις Μακρόν ήταν σε δραματικούς τόνους, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα επιτρέπονται ούτε οι επισκέψεις σε φίλους, ούτε σε εστιατόρια.
Όσοι βρεθούν να παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα θα πληρώνουν πρόστιμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr