Στις περιπτώσεις που η απώλεια εσόδων για το δημόσιο ξεπερνά τις 150.000 ευρώ θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, ενώ προβλέπεται και η παροχή αμοιβών σε όσους δίνουν πληροφορίες για λαθρεμπορικά κυκλώματα.
Συστήνεται νέα διυπουργική επιτροπή
Αναλυτικά με το νομοσχέδιο συμπληρώνεται και εκσυγχρονίζεται το ισχύον έως σήμερα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο, όπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, αντιμετώπιζε αποσπασματικά το ζήτημα της στρατηγικής και του συντονισμού των εθνικών ελεγκτικών αρχών για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρεμπορίας.
Με το νομοσχέδιο συστήνεται νέα "Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Εποπτείας για την περιστολή του λαθρεμπορίου", με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία θα χαράσσει ενιαία την εθνική στρατηγική και θα παρέχει κατευθύνσεις στο "Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης" (Σ.Ε.Κ.), καθώς και σε όλες τις συναρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Σ.Ε.Κ.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Σ.Ε.Κ. και διευρύνονται οι αρμοδιότητές του, ενώ εισάγονται νέα, σύγχρονα εργαλεία ελέγχου για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής δράσης στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλκοολούχων, καπνικών και λοιπών προϊόντων στη χώρα μας.
Οι βασικότερες ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου αφορούν το μητρώο επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, την ταυτοποίηση, ηλεκτρονικά, των διακινούμενων αλκοολούχων ποτών, την επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης και φορολογικές αποθήκες, την ψηφιακή σήμανση των υγρών καυσίμων, την υποχρέωση λήψης άδειας και για άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διακίνηση καπνικών προϊόντων, την αυστηροποίηση των ποινών της λαθρεμπορίας, καθώς και τη δημιουργία μητρώου προσώπων που εμπλέκονται σε λαθρεμπορία.
Τέλος, με το δεύτερο μέρος του εν λόγω Σχεδίου Νόμου, κυρώνεται το "Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού", της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, το οποίο υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 9 Ιουλίου 2013 και έχει ως στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, μέσω μιας δέσμης μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της συνεργασίας των συμβαλλόμενων κρατών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr