Αυτό τόνισε κατηγορηματικά ο καθηγητής Οικονομικών του ΠΑΜΑΚ κ. Χάρρυ Παπαπανάγος, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”.
«Μακάρι να βγω ψεύτης, πιστεύω όμως πως η ιστορία των επιπτώσεων του Covid 19, θα είναι μια μακροχρόνια ιστορία», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα τον τουρισμό που συνεισφέρει το 35% του ΑΕΠ: «Δυστυχώς φεύγουμε από την πραγματικότητα που ξέραμε, τον μαζικό τουρισμό, με εκατομμύρια ξένους να έρχονται στην Ελλάδα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπου όλοι μαζί τρώνε, όλοι μαζί είναι στην πισίνα. Αυτό το πράγμα δεν θα υπάρχει πια. Πηγαίνουμε σε ένα πιο ένα πιο exclusive τουρισμό, που ο άλλος θέλει να έρθει με την οικογένειά του σε μια μεζονέτα, σε μια βίλα, να κολυμπήσει μόνος του στην προσωπική του πισίνα. Μιλάμε για μια τουριστική υποδομή τελείως διαφορετική από αυτή που εμείς κτίζαμε τόσα χρόνια.»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών αυτό που διαφοροποιεί ουσιαστικά το «χθες» με το «αύριο» είναι οι εξατομικευμένες υπηρεσίες.
«Ένα μεγάλο κομμάτι της εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα, γίνεται με τηλεργασία από το σπίτι. Και θα συνεχίσει. Επίσης, λιγότερο θα πηγαίνει ο ασθενής στο νοσοκομείο και θα έρχεται περισσότερο ο γιατρός στο χώρο του. Αυτά όμως θέλουν μια προετοιμασία. Είναι ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, στο οποίο μπορεί να υπάρχουν και πολύ μεγάλα οφέλη αλλά για να μπορέσεις να αποκομίσεις τα οφέλη αυτά πρέπει να έχεις τις απαραίτητες υποδομές.»
Ο κ. Παπαπανάγος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επαγγέλματα, που έχουν σχέση με την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία θα σημειώσουν αλματώδη άνοδο, ενώ προέβλεψε ότι θα μεγαλώσει δραματικά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Προέτρεψε δε τους εργαζόμενους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς τεχνολογικές δεξιότητες, να αναζητήσουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σεμινάρια που γίνονται είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό αντίτιμο για την καταπολέμηση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, ώστε να αποκομίσουν βασικές και απαραίτητες δεξιότητες στη χρήση νέων τεχνολογιών: «Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, γίνονται δωρεάν σεμινάρια, ανοιχτά σε όλους, που ξεκινούν από το μηδέν. Την απλή καθημερινή χρήση υπολογιστών, το πώς μπορείς να συνδεθείς σε μια πλατφόρμα επικοινωνίας, να κάνεις μια τηλεδιάσκεψη, κ.λ.π. Εργαζόμενοι και άνεργοι, μπορούν και πρέπει να αναζητήσουν τέτοια επιμόρφωση.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr