Ο κ. Βενιζέλος τόνισε βέβαια ότι ιδανικά οι διερευνητικές επαφές δεν θα έπρεπε να είχαν διακοπεί το 2016 ή έπρεπε να είχαν επαναληφθεί νωρίτερα, κυρίως πριν τη σύναψη του τουρκολυβικού μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόνισε ότι η πρόσφατη αυτή εξέλιξη αποτελεί θετική έκβαση.
Όσον αφορά τις ελληνικές επιδιώξεις από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται στον διάλογο για να συζητήσει τις "γκρίζες ζώνες” ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά μόνος της στόχος είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, ήτοι υφαλοκριπίδας και ΑΟΖ.
Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η οριοθέτηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της χώρας μας επί των θαλασσίων ζωνών.
Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα κινήσεις της Ελλάδας και κυρίως στις συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι δεν θα λύσουμε το θέμα με την Τουρκία "περικυκλώνοντάς” το, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την γείτονα, τα δικαιώματα της χώρας μας δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν.
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και από την άποψη αυτή έχει θωρακιστεί.
Ο κ. Βενιζέλος πάντως εμφανίστηκε επικριτικός όσον αφορά τη διαχείριση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών από τη μεταπολίτευση και μετά, επισημαίνοντας ότι επί 46 χρόνια λειτουργούσαμε ωσάν να έχουμε στη διάθεσή μας άφθονο χρόνο, κάτι που επί της ουσίας δεν ισχύει δεδομένων των αλλαγών που συντελλούνται παγκοσμίως στο μέτωπο της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Όπως εξήγησε η στροφή προς πιο φιλικούς προς το περιβάλλον πόρους σταδιακά θα καταστήσει άνευ αντικειμένου τις επιδιώξεις εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγει η Τουρκία αλλά και τη γενικότερη προκλητική στάση της γείτονος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι έρευνες αυτές είναι έρευνες πολιτικής επίδειξης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δούμε τις κινήσεις της Τουρκίας εις βάθος.
Όπως σημείωσε, τέτοια θέματα συνήθως ορίζονται διαφορετικά στην δημόσιο διάλογο, υποδηλώνοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας υποκινούνται από την ανάγκη του Ερντογάν να φανεί στο εσωτερικό του ακροατήριο.
Όσον αφορά το αν η Τουρκία ενδεχομένως να τραβήξει το σκοινί, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ ισχυρή χώρα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ένοπλες δυνάμεις, καθώς και ότι είναι ο καλύτερος γείτονάς της.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται αρκετά χαμηλά στις προτεραιότητες της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία προέχει να λύσει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις της στη Λιβύη, στο Ιράν και αλλού.
Σχετικά με την τουρκική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να την βλέπουν στενά, υποθέτοντας ότι αφορά μόνο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Όπως σημείωσε, βεβαίως και αφορά το Αιγαίο, αλλά κυρίως αφορά τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην άλλη πλευρά των συνόρων της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr