Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε τη σημασία της έναρξης του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, λέγοντας πως το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας κατάστασης ομαλότητας στην περιοχή.
Πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις πρόσφατες εξελίξεις, πιστεύετε ότι η ΕΕ είναι κοντά στο να επιβάλει μέτρα κατά της Τουρκίας κι επίσης πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει ένας αυτοποιημένος μηχανισμός έτσι ώστε να ενεργοποιείται ανάλογα με την ον-off συμπεριφορά της Τουρκίας και τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου;
Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο για προστατευτούν και να υπερασπιστούν τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα. Κι εδώ η ΕΕ είναι ενωμένη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση που διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος κάτι που είναι σημαντικό. Γιατί εάν είναι να λυθούν τα προβλήματα είναι σημαντικό να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μία λύση, είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μία σταθερή κατάσταση, κάτι που είναι προς το κοινό συμφέρον μας και η Κύπρος και η Ελλάδα το ξερουν καλά.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, σήμερα είπατε ότι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο όπως η Ελλάδα μπορούν να βασιστούν στην ΕΕ. Πρακτικά αυτό που αποτυπώνεται στο Σύμφωνο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα;
Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε στο τραπέζι ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που καλεί για αλληλεγγύη σε όλη την ΕΕ στο ζήτημα του μεταναστευτικού και τη διαχείριση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι εάν υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης λαμβάνουν περισσότερους μετανάστες χρειάζονται στήριξη χρειάζονται αλληλεγγύη κι αυτό θα αποτυπώνεται στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr