Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna όπου είπε ότι η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία, η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δις. ευρώ από 37,5 δις. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και επεσήμανε ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.
Πάντως τα μηνύματα για τον μήνα που φεύγει δεν είναι ενθαρρυντικά για τα δημόσια έσοδα λόγω του τουρισμού. Η πορεία του της οικονομίας της φιλοξενίας μέχρι τώρα κινείται κάτω από τις αρχικές προσδοκίες κι ενισχύει τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Μόνο τον Ιούλιο, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, ο τουρισμός που πέρυσι έφερε 2,7 δισ ευρώ στα κρατικά ταμεία, φέτος όλη χρονιά είναι πιθανόν να οδηγήσει σε έοσδοα μόλις 3 δισ .
Μέχρι σήμερα, στα έσοδα το Μάιο καταγράφεται υστέρηση του 33%, ενώ ήδη οι εισπράξεις από το ΦΠΑ σχηματίζουν μια «τρύπα» που αγγίζει το 1,5 δισ ευρώ. Επίσης ο Ιούνιος ξεκίνησε με μηδενικά έσοδα από την τουριστική βιομηχανία και τις συναφείς δραστηριότητες (εστίαση, τουριστικά καταστήματα, κ.ά.
Επιπλέον παρά το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς κατά πληροφορίες, ο Ιούλιος κινείται με πτώση τουλάχιστον 30% τα έσοδα. Μάλιστα με βάση συγκρίσεις σε ημερήσια βάση με τα περυσινά δεδομένα μέσα στον Ιούλιο, όπου η βουτιά στα έσοδα ξεπέρασε ακόμη και το 80%..
Τούτων δοθέντων ο προβληματισμός είναι μεγάλο για το τι θα συμβεί τον Αύγουστο καθώς η αβεβαιότητα κυριαρχεί στη λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό. «Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα τουριστικά έσοδα και την τουριστική κίνηση ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, καθώς όπως είπε η μέση πληρότητα παραμένει πανελλαδικά πέριξ του 25 - 30%, παρόλο που μπαίνουμε στον Αύγουστο. Μιλώντας χτες στην εκπομπή "Από τις έξι" της ΕΡΤ1 και στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Ηρώ Ράντου, ο επικεφαλής της ΠΟΞ, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας καταγράφουν ακόμη και μονοψήφιες επιδόσεις, παρατήρησε ότι όσοι Έλληνες θα κάνουν διακοπές φέτος φαίνεται να επιλέγουν την περίοδο 5 - 20 Αυγούστου και έκανε λόγο για ένα «θολό» Σεπτέμβριο. «Το φοβικό κλίμα λόγω κορωνοϊού έχει επηρεάσει και τις διακοπές του Έλληνα. Είναι μια χρονιά που μάλλον δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε στο μέλλον και θα έλεγα ότι σκεφτόμαστε από τώρα το 2021 ως μια χρονιά επιβίωσης και όχι ως μια χρονιά ανάκαμψης» τόνισε και ζήτησε άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα και ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ χαρακτήρισε πετυχημένο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Επίσης ο κ. Τάσιος έκανε λόγο για μια «μη κανονική σεζόν», ουσιαστικά χαμένη και με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην επιβίωση των επιχειρήσεων το 2021 στο ραδιόφωνο Alpha 989 και τον Βαγγέλη Δουράκη. Με τη μέση πληρότητα να μην ξεπερνά το 25 - 30%, με τη βαλκανική αγορά "μουδιασμένη", τις πτήσεις από το εξωτερικό μειωμένες σε ποσοστό 70% και το φόβο να επικρατεί σε αρκετές περιπτώσεις, της επιθυμίας για διακοπές «όλο το επιχειρείν περιμένει αυτή τη στιγμή ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία παντού και «μετατόπιση των χρεολυσίων των Τραπεζών στο μέλλον», ζητώντας παράλληλα μέριμνα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που χάνουν το μισό των εισοδημάτων τους. «Το 2021 θα είναι μια χρονιά επιβίωσης και για ανάκαμψη θα μπορούμε να μιλάμε πια από το 2022 και έπειτα, αφού φέτος εκτιμάται ότι θα χάσουμε περίπου 15 δις», κατέληξε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr