«Το πλήγμα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν αφορά μόνο την θερινή περίοδο. Το πρόβλημα για τον κλάδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου, τόνισε η κα Σταματάκη, όταν ο υπουργός Υγείας ακύρωσε τα οργανωμένα καρναβάλια στις πόλεις της χώρας. Σε όλους τους χώρους, θέατρα, μουσικές σκηνές, κτλ., υπήρξε κάθετη πτώση στην πώληση εισιτηρίων και μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων. Τον Μάρτιο αρχικά απαγορεύτηκε η συνάθροιση σε χώρους άνω των 1.000 θέσεων και στη συνέχεια σε όλους, αλλά πρακτικά είχαν ακυρωθεί σε όλη την Ελλάδα όλες οι δράσεις, ελάχιστες εργασίες έγιναν.
Άρα, είναι σε αυτή την κατάσταση από τις 27 Φεβρουαρίου όλο ανεξαιρέτως το καλλιτεχνικό δυναμικό της Ελλάδας, σε όλες τις Τέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί, τεχνικοί και ηχολήπτες, φωτιστές κτλ., αλλά και το διοικητικό προσωπικό. Και στο «800άρι» εντάχθηκαν μόνο όσοι είχαν προσληφθεί 1-20 Μαρτίου. Όσοι εργάζονταν πριν, αλλά και όσοι θα εργάζονταν μετά την 20ή Μαρτίου, δηλαδή 80% των εργαζόμενων, δεν πήραν απολύτως τίποτα. Έχουμε όλοι... εντυπωσιαστεί, ποιος σκέφτηκε το «20 Μαρτίου»; Δεν μπορεί να έδωσε τέτοια κατεύθυνση κάποιος που γνωρίζει τον κλάδο. Δεν μας κάλεσαν ποτέ, πέραν της κοινής τηλεδιάσκεψης, να δώσουμε κατευθύνσεις σωστές, να τους πούμε πώς εργάζονται π.χ. οι μουσικοί, που είναι πολύπλοκο θέμα, υπάρχουν εκ περιτροπής, ορισμένου χρόνου, αορίστου χρόνου, με μπλοκάκι, κ.ά. Όλοι αυτοί θα μείνουν άνεργοι...».
«Είμαστε εν αναμονή εξαγγελιών», σημείωσε, «να δούμε τι θα πουν πρωθυπουργός και υπουργείο Πολιτισμού, που με την σειρά τους περιμένουν την υγειονομική επιτροπή να καθορίσει το πώς θα γίνεται μία συνάθροιση το Καλοκαίρι, τόσο στους χώρους για το κοινό όσο και επί σκηνής για καλλιτέχνες, τεχνικούς κτλ.».
«Θεωρούμε ως ΠΣΔΠΕ απίθανη την διατήρησή μας ως διοργανωτές συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων κτλ, ακόμη και αν δοθεί δυνατότητα συναυλιών και παραστάσεων με περιορισμένη συνάθροιση, εάν δεν υπάρξει παράλληλα παράταση των μέτρων στήριξης. Είναι πρακτικά αδύνατον να αντέξουμε οικονομικά. Δεν ξέρουμε πόσες επιχειρήσεις παραγωγής πολιτισμού θα υπάρχουν τον Σεπτέμβριο, χωρίς επιδότηση των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών τους εισφορών, χωρίς αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, χωρίς συνολικά παράταση των μέτρων στήριξης, όπως για το ενοίκιο, τον άτοκο δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο και εγγυητή το Δημόσιο, να πάρει το Δημόσιο πάνω του τους εργαζόμενους για να έχουμε μία μικρή έστω επαγγελματική δράση, να στηριχθούν οι καλλιτέχνες και το καλλιτεχνικό δυναμικό. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα για εξάμηνο επιδότησης των εργαζόμενων ή βοήθειας ή επιδόματος ανεργίας, όπως το χαρακτηρίσει», κατέληξε η κα. Σταματάκη.
Διαβάστε επίσης:
- Support Art Workers: Αναλυτικά τα αιτήματα των Εργαζομένων στις Τέχνες
- Κύμα υποστήριξης των καλλιτεχνών στα social media: #supportartworkers
- Πολιτισμός σε εγκλεισμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr