Αυτό ανέφερε ο αν.καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ κ. Σωτήρης Γούδος, μιλώντας στο Radio North 98, σχολιάζοντας τα συνωμοσιολογικά σενάρια που συνδέουν την ανάπτυξη της 5G.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Φανταστείτε ας πούμε ότι στα Τρίκαλα που υπάρχει πειραματικός σταθμός 5G είχαμε ένα κρούσμα κορωνοϊού, ενώ στην Καστοριά όπου δεν υπάρχει 5G, είχαμε την ίδια στιγμή 29 κρούσματα.»
Ο κ. Γούδος, έχοντας ιδιαίτερη ενασχόληση με το σχεδιασμό κεραιών και δικτύων 5G σημειώνει: «Το 5G είναι απλώς ένα δίκτυο εκπομπής σε υψηλότερες συχνότητες, που θα μας επιτρέπει να έχουμε πολλές νέες υπηρεσίες, όπως πολύ γρήγορο downloading, δηλαδή θα μπορούμε να βλέπουμε άνετα ταινίες ανάλυσης 4Κ στο κινητό μας, ή θα μπορούμε να ελέγχουμε ρομποτικά μηχανήματα και ρομποτικούς βραχίονες από απόσταση με μεγάλη ακρίβεια. Και γενικά είναι τεράστια η γκάμα των δυνατοτήτων που θα μας παρέχει. Αυτή τη στιγμή έχουν αναπτύξει πειραματικά δίκτυα κάποιες χώρες. Αλλά γενικά εδώ στην Ελλάδα, θα αργήσει λίγο να αναπτυχθεί πιστεύω.»
Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας έναντι των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, ο κ. Γούδος υπογράμμισε: «Δεν είμαι βιολόγος, αλλά είναι αποδεδειγμένο πως η επιβάρυνση προκαλείται από την ένταση και όχι από τη συχνότητα των κυμάτων. Γι` αυτό ακριβώς, είναι σημαντικό να έχουμε πυκνό δίκτυο κεραιών που εκπέμπουν σε χαμηλή ένταση, αντί για ένα αραιό δίκτυο λίγων κεραιών που εκπέμπουν σε μεγαλύτερες εντάσεις για να καλύψουν μεγάλη γεωγραφική έκταση. Για τον ίδιο λόγο, το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία με μεγαλύτερη ένταση όταν έχει μια μπάρα σήματος, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση, ενώ εκπέμπει χαμηλότερης έντασης ακτινοβολία όταν έχει φουλ σήμα πέντε μπάρες στη σχετική ένδειξη. Η ίδια λογική είναι.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr