Εκτός από το Λουξεμβούργο, το οποίο θα παραλάβει συνολικά 11 παιδιά τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει η Γερμανία για 350 παιδιά, η Γαλλία για 300, η Βουλγαρία για 50, η Ιρλανδία για 36 και η Λιθουανία για δύο.
Από την πλευρά της, η Φινλανδία έχει ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσει 175 παιδιά από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Μάλτα, χωρίς, ωστόσο, να έχει καθορίσει τον ακριβή αριθμό από κάθε χώρα.
Επίσης, η Κροατία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά, χωρίς βέβαια, να έχουν αναφερθεί σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, έκανε λόγο την Πέμπτη για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 1.600 παιδιών από την Ελλάδα σε πάνω από οκτώ κράτη - μέλη.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγούν ότι κάθε χώρα έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για τις μετεγκαταστάσεις, όπως για τις εθνικότητες, το φύλο ή τις ηλικίες που θα δεχθεί.
Τα παιδιά θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα νησιά του Αιγαίου, ενώ θα γίνουν δεκτά και ορισμένα που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Σε λίγες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι θετικές στο να φιλοξενήσουν και παιδιά με προβλήματα υγείας, τα οποία συνοδεύονται από τις οικογένειές τους, όπως σημειώνεται στο ΑΜΠΕ.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5.232. Εξ αυτών, οι 1.293 βρίσκονταν σε δομές φιλοξενίας, οι 128 σε διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, οι 317 σε ξενοδοχεία, οι 267 σε ασφαλείς ζώνες ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, οι 1.654 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι 74 σε κέντρα επείγουσας φιλοξενίας, οι 153 σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και οι 272 σε προστατευτική φύλαξη. Τέλος, 1.074 βρίσκονταν σε άτυπα κέντρα διαμονής ή επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr