Σύμφωνα με τα on line στοιχεία, που δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα Ταχυδρόμος και βασίζονται σε στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι μέσοι ημερήσιοι όροι των συγκεντρώσεων ΡΜ 10 στην ατμόσφαιρα είναι αρκετά κάτω από τα ανώτατα όρια, ενώ χαμηλές είναι και οι ημερήσιες συγκεντρώσεις των ΡΜ 2,5 που θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία καθώς εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ΡΜ10 τη Δευτέρα 16 Μαρτίου οπότε και μεγάλο μέρος των έκτακτων μέτρων είχε τεθεί σε ισχύ ανήλθε στα18mgr/m3. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε σε επίπεδο ωριαίων συγκεντρώσεων σημειώθηκαν υπερβάσεις. Αντιθέτως, από τη μία τα ξημερώματα μέχρι και τις επτά το απόγευμα οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν από 3 έως 16μgr/m3 με την πλειονότητα των ωριαίων μετρήσεων να κυμαίνεται σε μονοψήφια νούμερα.
Η εικόνα άλλαξε μετά τις οκτώ το βράδυ οπότε και οι πολίτες επέστρεψαν σπίτι και άναψαν θερμάνσεις με τις συγκεντρώσεις ΡΜ10 να κυμαίνονται μεταξύ 23 και43μgr/m3. Αλλά και την Τρίτη 17 Μαρτίου οι συγκεντρώσειςΡΜ10 στην ατμόσφαιρα ήταν σε χαμηλά επίπεδα με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 22μgr/m3 και παρ’ όλο που η κίνηση στο κέντρο της πόλης ήταν αυξημένη λόγω της κινητικότητας των δημοτών που έσπευσαν για τις τελευταίες αγορές πριν κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα.
Από το μεσημέρι και μετά (1μ.μ. έως 7μ.μ.) οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν μεταξύ 11 και 13μgr/m3 και οι τιμές ανέβηκαν και πάλι το βράδυ λόγω θερμάνσεων. Αντίστοιχα χαμηλές και οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 για τις οποίες σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία δεν υπάρχουν ημερήσια αλλά ετήσια όρια με «ταβάνι» τα 25μgr/m3. Την περασμένη Δευτέρα το ημερήσιο όριο διαμορφώθηκε στα11μgr/m3 και την Τρίτη στα 14μgr/m3.
Το φαινόμενο της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω… κορονοϊού παρατήρησαν και ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η μείωση της κίνησης των ανθρώπων, της λειτουργίας της πόλης και της βιομηχανικής δραστηριότητας φαίνεται να επηρεάζει τις συγκεντρώσεις τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Όμως από το απόγευμα που ο κόσμος μαζεύεται στο σπίτι και ανάβει τη θέρμανση καθώς ακόμη έχει κρύο, οι τιμές ανεβαίνουν», σχολίαζε στον Ταχυδρόμο ερευνητής του Π.Θ. που ασχολείται με το ζήτημα της καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Μια διαφορετική όψη του νομίσματος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr