Αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο διάστημα, από το 2012 κι έπειτα δηλαδή, τα λειτουργικά έσοδα συνολικά μειώθηκαν κατά 54% στα 3,3 εκατ. ευρώ καθώς τα έσοδα από ενοίκια μειώθηκαν κατά 64%, λόγω των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων. Επίσης τα έσοδα από τον ΕΟΠΠΥ μειώθηκαν κατά 48%. Τα έξοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 51%, χωρίς σημαντική μείωση των ασθενών. Οι αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 61%, χωρίς μεταβολή στο νοσηλευτικό έργο (σε κάποια σημεία βελτιώθηκε). Οι αναλώσεις τροφίμων και φαρμάκων μειώθηκαν κατά 54%, κυρίως λόγω της συμβολής διάφορων φορέων (εκκλησία, στρατός, δήμος κ.λ.π.).
Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, η διοίκηση του Ασύλου κατάφερε να διατηρήσει θέσεις 170 ατόμων τα οποία περιθάλπει και σχεδιάζει να υποδεχθεί ακόμη 40 ασθενείς, παραπληγικούς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι φυσιοθεραπείες, αγοράστηκαν δύο βανάκια για τις μετακινήσεις των ασθενών και σχεδιάζονται ανακαινίσεις των υποδομών του Ασύλου, χάρη σε δωρεές.
Αφού κατάφερε να επιβιώσει παρά τις παραπάνω δυσκολίες που περιγράψαμε, το Άσυλο σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Επιμένει να μη ζητά κρατική βοήθεια, αλλά ζητά κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας και αύξηση των νοσηλίων που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ, στα επίπεδα που ισχύουν για άλλες παρόμοιες δομές πρόνοιας.
"Ζητάμε από την κυβέρνηση, όχι την πλήρη κατάργηση της επιβάρυνσης για ΕΝΦΙΑ, αλλά την απαλλαγή από το «συμπληρωματικό φόρο», που είναι τα 3⁄4 του συνόλου", τονίζουν οι άνθρωποι του Ασύλου, που επίσης έχουν συνάψει συμφωνία με ειδικούς του real estate για καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητής περιοουσίας του.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος