Το πρακτορείο αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχθηκαν ιστοσελίδες στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ιράκ και άλλες χώρες. Στο στόχαστρο μπήκαν υπουργεία, πρεσβείες, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλοι κυβερνητικοί οργανισμοί, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τους 30.
Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν με την παρεμπόδιση της κίνησης στο διαδίκτυο στους ιστοτόπους που βρέθηκαν στο «στόχαστρο», επιτρέποντας ενδεχομένως στους χάκερ να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα δίκτυα των κρατικών φορέων και άλλων οργανισμών.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο Βρετανοί ανέφεραν πως η δραστηριότητα των χάκερ έχει χαρακτηριστικά κρατικής υποστήριξης σε κατασκοπεία που πραγματοποιήθηκε για προώθηση τουρκικών συμφερόντων. Οι αξιωματούχοι εξήγησαν στο Reuters ότι το συμπέρασμά τους βασίστηκε σε τρεις παραμέτρους: στις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των θυμάτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία. Στις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που, όπως οι ίδιες πηγές λένε, χρησιμοποίησαν υποδομές καταχωρισμένες στην Τουρκία. Και σε πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικές αποτιμήσεις που οι πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η κυπριακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι «οι σχετικές υπηρεσίες είχαν άμεση επίγνωση των επιθέσεων και ενέργησαν για να τις αντιμετωπίσουν». «Δεν θα σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες για λόγους εθνικής ασφάλειας» πρόσθεσε σε ερώτηση του πρακτορείου. H ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κρατικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας διακυβεύτηκε. Η ιρακινή κυβέρνηση δεν προσώρησε σε σχόλιο.
Διαβάστε επίσης:
SZ: «Πόλεμος» χάκερ στο Αιγαίο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr