Συνελήφθησαν συνολικά 18 αλλοδαποί, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει 38 άτομα, 5 εκ των οποίων είναι φυλακισμένα.
Την υπόθεση χειρίστηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνέλαβε 18 αλλοδαπούς, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σημειώνεται, ότι από το 2010 τα μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατ' επανάληψη τις διωκτικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα και έχουν συλληφθεί συνολικά πάνω από 200 φορές.
Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα και την ανάλυση όλων των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης, έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει 65 κλοπές από Ι.Χ. αυτοκίνητα, 29 κλοπές σε διερχόμενους πεζούς, 2 κλοπές σε γραφεία και 5 ληστείες με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού σε πεζούς.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2019 και δραστηριοποιούνταν κυρίως στις περιοχές του Συντάγματος, της Ακρόπολης, των Εξαρχείων, της Ομόνοιας και του Νέου Κόσμου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Τα μέλη της σπείρας «στόχευαν» κυρίως διερχόμενους πεζούς, τουρίστες-επισκέπτες και σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, για τις ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών, λειτουργούσαν με «ομάδες κρούσης», από τουλάχιστον τρία άτομα με συγκεκριμένους ρόλους. Το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο ήταν επιφορτισμένο να εντοπίσει τον «στόχο», συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες καθώς και νεαρά άτομα με μειωμένη σωματική διάπλαση, ενώ προτιμούσαν να δρουν σε απομονωμένα - απόμερα σημεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις εκμεταλλεύονταν το συνωστισμό και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα ή μέρος αυτών, δίχως να γίνουν αντιληπτοί.
Όσον αφορά τις κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα μέλη της οργάνωσης τα επέλεγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ανάλογα με το βαθμό παλαιότητας και τα αντικλεπτικά συστήματα που έφεραν, ενώ προτιμούσαν οχήματα που ήταν παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία. Στη συνέχεια παραβίαζαν τις κλειδαριές ή έσπαγαν τα παράθυρα και αφαιρούσαν πολύτιμα αντικείμενα.
Μετά την αφαίρεση των αντικειμένων, απομακρύνονταν από το σημείο με γρήγορες κινήσεις και παρέδιδαν αμέσως τα κλοπιμαία σε συνεργό τους, που δεν είχε εμπλακεί στην κλοπή ή τη ληστεία.
Τα κλοπιμαία τα διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων, το οποίο είχαν αναπτύξει, 7 από τους οποίους περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκε πλήρως η διαδικασία διοχέτευσης των κλοπιμαίων από τους φυσικούς αυτουργούς στους κλεπταποδόχους, σε συγκεκριμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας.
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 169 κινητά τηλέφωνα, 53 ηλεκτρονικές συσκευές tablet, 228 εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, 16 μαχαίρια, πτυσσόμενα στιλέτα και σουγιάδες, 115 κάρτες SIM, χρηματικό ποσό 1.790 ευρώ, 2 τηλεοράσεις και πλήθος κοσμημάτων.
Η αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και χρημάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ποσό των 180.000 ευρώ.
Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης φέρεται να μην εργάζεται ή να μην έχει εργαστεί ποτέ, γεγονός το οποίο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είχαν ως μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους τη διάπραξη ληστειών και κλοπών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία, ενώ συνεχίζεται η αστυνομική έρευνα για την ταυτοποίηση και σύλληψη συνεργών τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr