Όταν πρίν από λίγες ημέρες στο άρθρο μας με τίτλο «Ύφεση η Παγκόσμια κρίση» (https://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/398439-Yfesh-h-pagkosmia-oikonomikh-krish) ορίσαμε το κατά την γνωμη μας κυρίαρχο ζήτημα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, ήμασταν βέβαιοι οτι πολύ σύντομα θα επιβεβαιωνόμασταν.
Είχαμε αναφερθεί σε αυτό το άρθρο στην αρνητικές για την πορεία της διεθνούς οικονομίας προβλεψεις των αναλυτών των περισσότερων διεθνών επενδυτικών οίκων, οι οποίοι θεωρούν ότι το φαινόμενο της αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όμοιας η και ακόμα μεγαλύτερης της παγκόσμιας χρηματοπιτωτικής κρίσης 2008-2009.
Με βάση αυτή την πρόβλεψη οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν μαζική πώληση μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια και κατάρρευση των βασικών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών.
Κατ΄αρχάς θα πρέπει να δούμε ποιοί είναι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που εχουν διατυπώσει αυτή την δραματική πρόβλεψη και σηματοδοτούν αρνητικά τις διεθνείς χρηματαγορές.
Η UBS (No 34 στην παγκόσμια κατάταξη των ισχυρότερων τραπεζών με σύνολο ενεργητικού 939,54 δισ. USD), η Goldman Sachs (No 35 στην παγκόσμια κατάταξη των ισχυρότερων τραπεζών με σύνολο ενεργητικού 916,78 δισ. USD), η Morgan Stanley (No 38 στην παγκόσμια κατάταξη των ισχυρότερων τραπεζών με σύνολο ενεργητικού 851,73 δισ. USD), η Nomura (No 69 στην παγκόσμια κατάταξη των ισχυροτέρων τραπεζών με σύνολο ενεργητικου 394,90 δισ. USD), η Saxo Bank, η Capital Economies, η Blackstone, η Phoenix Capital και η Alhambra.
Συνολικά εννέα (9) επενδυτικες τράπεζες και οίκοι προβλέπουν μείζονος κλίμακας χρηματιστηριακή κρίση και προειδοποιούν-προτρέπουν τους επενδυτές να αποχωρήσουν από τα διεθνή χρηματιστήρια και να μην αγοράσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μετοχές.
Σίγουρα πρόκειται για πολύ μεγάλες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι που στην χώρα μας το ονομά τους έχει πρσλάβει αρκετές φορές και πολιτική σημασία ή συνομωσιολογική διάσταση. Όμως στο διεθνές οικονομικό επίπεδο είναι λίαν επιεικώς «μεσαίοι» παίκτες. Αλλοι είναι τα αφεντικά στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και άρχισαν να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους τις τελευταίες ημέρες.
Η JP Morgan (No 6 στην παγκόσμια κατάταξη των ισχυροτέρων τραπεζών με σύνολο ενεργητικού 2.533, 60 τρισ. USD) και η Bank of America-Merrill Lynch (No 9 στην παγκόσμια κατάταξη των ισχυροτέρων τραπεζών με σύνολο ενεργητικού 2.281, 23 τρισ. USD), προτρέπουν σε ακριβώς το αντίθετο τους επενδυτές, να αγοράσουν μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια γιατι η συγκυρία είναι ευνοική λόγω της επικείμενης παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών.
Εμείς στο άρθρο μας δεν είμαστε τόσο τολμηροί, θεωρήσαμε όπως και οι αναλυτές της JP Morgan και της Bank of America-Merrill Lynch τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών καθοριστικής και κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας αλλά ταυτόχρονα είμαστε και επιφυλακτικοί για την δυναμική και την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων.
Όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η ριζική διάσταση απόψεων των αναλυτών αυτών των επενδυτικών οίκων όπως την αναλύσαμε παραπάνω εδράζεται ακριβώς στο κυρίαρχο ζήτημα της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, όπως ακριβώς το περιγράψαμε.
Ύφεση μετα από μία περίοδο έντονης καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε χαμηλές τιμές και νέα κέρδη (ανάλυση των δυο μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών της JP Morgan και της Bank of America) η παγκόσμια οικονομική κρίση οπότε φυγή απο τα παγκόσμια χρηματιστήρια (ανάλυση των εννέα επενδυτικών τραπεζων και ολικων).
Ποιός τελικά θα επιβεβαιωθεί, οι εννέα ή οι δύο;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr