Κι’ ενώ, υποτίθεται, ότι η ΕΕ καθαρογράφει τα συγκεκριμένα μέτρα που σκέπτεται να λάβει κατά της Τουρκίας, ο Επίτροπος περιορίζεται να εκφράσει την ανησυχία του για τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκφράσει τη λύπη του (sic) για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση των εν λόγω δραστηριοτήτων. !
Από τις 28 Μαρτίου 2019, ωστόσο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, είχε ρωτήσει την Κομισιόν, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και αν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Είχε, μάλιστα, επισυνάψει και τις τότε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, που είπε: «Έχουμε 780 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780 000. Κάποτε έλεγα 800 000 για να γίνει εύκολα κατανοητό. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν: “ποια εδάφη πήραμε;”. Να είμαστε προσεκτικοί. 780 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κι έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462 000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές όπου είμαστε υπεύθυνοι να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».
Δυστυχώς, από την σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Χάν, προκύπτει ανάγλυφα η αδυναμία ή η απροθυμία της ΕΕ, να επιβάλλει συγκεκριμένα κατά της τουρκικής επεκτατικότητας σε Κύπρο και Αιγαίο.
Απάντηση του κ. Hahn
Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(2.7.2019)
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής του 2019 για την Τουρκία, η Τουρκία οφείλει να αναλάβει σαφή δέσμευση υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Επιτροπή έχει καλέσει επίσης την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 20ής Ιουνίου 20192, υπενθύμισε και επιβεβαίωσε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, με τα οποία καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατύπωσε επίσης σοβαρές ανησυχίες για τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕ για παύση των εν λόγω δραστηριοτήτων. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικρότησε την πρόσκληση που απευθύνθηκε στην Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων.
Η ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους
απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβών ή ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr