Δραματικές επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη
Σημειώνεται ότι ο κλάδος είχε χαιρετίσει τον σχετικό νόμο για την ανατιμολόγηση χαρακτηρίζοντας τον ως ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης και άρα η διαπίστωση για αυτοσχεδιασμούς αποτελεί προφανώς σημαντική καταγγελία. Το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι οι στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν ελλείψεις φαρμάκων, τόσο των καινοτόμων όσο και των παλαιότερων, δοκιμασμένων σκευασμάτων. Συγκεκριμένα, προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγηση από το Υπουργείο Υγείας, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές αναφέροντας επί λέξει:
- «Είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.
- Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.
- Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.
- Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση όχι μόνο μας αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης, αφού οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.
- Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιριών.»
Σε εκκρεμότητα εθελούσιες μειώσεις τιμών
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο τεταμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο της Υγείας με την απεργία των διαγνωστικών κέντρων αλλά και δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση μεταξύ της βιομηχανίας και του υπουργείου καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει η διαδικασία εθελούσιας μείωσης τιμών σε καινοτόμα φάρμακα από φαρμακευτικές. Δηλαδή πρακτικά, όπως αναφέρεται από στελέχη του κλάδου, οι φαρμακευτικές θέλουν να μειώσουν τις τιμές στα φάρμακα, αλλά η αρμόδια αρχή δεν κινείται γρήγορα τη στιγμή, μάλιστα, που ευαγγελίζεται την προσπάθεια μείωσης της δαπάνης.
Μάλιστα οι φαρμακευτικές έχουν διαμηνύσει στο Υπουργείο Υγείας πολλές φορές τους προβληματισμούς τους για τις καθυστερήσεις στις επιτροπές αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας πως για 1,5 χρόνο τώρα δεν έχει εισαχθεί κανένα νέο φάρμακο στη χώρα και ζητώντας την επιτάχυνση της λειτουργίας των επιτροπών.
Φορείς της φαρμακοβιομηχανίας, όπως ο ΣΦΕΕ και το Pharma Innovation Forum (PIF) Greece χρήζουν απαραίτητη την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατανοώντας την ανάγκη μείωσης της υπερβολικής συμμετοχής του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα την εκτίναξη του clawback σε μη βιώσιμα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός υποχρεωτικών επιστροφών ενώ θεσπίστηκε ως ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο έπρεπε να ελέγχεται και να βαίνει συνεχώς μειούμενο, έγινε μόνιμο, συνεχώς αυξανόμενο και μάλιστα χωρίς όριο. Καθίσταται πλέον σαφές ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμόζεται χωρίς την εξασφάλιση προβλεψιμότητας για τις επιχειρήσεις και χωρίς την ύπαρξη συνευθύνης για την Πολιτεία.
Βασικό μέλημα του υπουργείου να μην αποτυπωθούν οι αυξήσεις
Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης σε συνδυασμό με τις ανεξέλεγκτες οικονομικές επιβαρύνσεις (rebate–clawback) και την έλλειψη προβλεψιμότητας, αποτελούν τα πλέον ακανθώδη ζητήματα για την επιβίωση του κλάδου, επισημαίνουν στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς. Όπως διατείνονται, βασικό μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη διαδικασία της ανατιμολόγησης των φαρμάκων που συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο είναι να μην αποτυπωθούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο πρόβλημα μετακυλίεται στους ασθενείς που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα από λάθος χειρισμούς. Η Κυβέρνηση γνωρίζει τα αγκάθια της φαρμακευτικής της πολιτικής που δεν είναι άλλα από το ότι οι φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς συμμετέχουν 2 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη, έναντι 2,6 δισ. ευρώ το κράτος στις οριζόντιες περικοπές (clawback, rebate) και θα πρέπει να δράσει έστω κι εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου της υγείας, είναι ευθύνη της Πολιτείας στο επικείμενο δελτίο τιμών φαρμάκων να τεθούν όροι που θα διασφαλίζουν τον υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες που έχουν ανάγκη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr