Απώτερος στόχος του rescEu είναι να δημιουργήσει μια νέα ομάδα διαθέσιμων μέσων Πολιτικής Προστασίας, των οποίων το κόστος θα αναλαμβάνει κυρίως η ΕΕ και θα μπορεί να έχει επομένως την πλήρη δικαιοδοσία για το πού και πότε θα χρησιμοποιηθούν, ακόμα και αν ουσιαστικά ανήκουν στο αντίστοιχο κράτος-μέλος. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα πρέπει να αφορά επιπρόσθετα μέσα Πολιτικής Προστασίας, πέρα από τα μέσα που καλύπτουν τις εθνικές ανάγκες.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαρτίν, ο μηχανισμός αυτός βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και επομένως δεν θα αλλάξει ο τρόπος συμμετοχής, δηλαδή θα μπορεί η κάθε χώρα να χρησιμοποιήσει τα μέσα αυτά εφόσον τα χρειάζεται, παρόλο που θα τα θέσει στη δικαιοδοσία του rescEU.
«Κανένας δεν χάνει. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να υπάρχει και τα επιπλέον μέσα δημιουργούν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας σε μια μεταβατική φάση προκειμένου να υπάρξει ένα πιο μόνιμο σύστημα», σημείωσε ο Κ. Μαρτίν, συμπληρώνοντας πως για τα μέσα που συμμετέχουν στο νέο μηχανισμό το κόστος αναμονής και λειτουργίας τους καλύπτεται περαιτέρω σε σχέση με τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό, κάτι που αποτελεί τη μόνη διαφορά σε αυτή τη φάση.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στη βάση των εθελοντικών προσφορών των υπόλοιπων κρατών-μελών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr