Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εξήγησε πως πρόκειται για την πρώτη μελέτη ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης που γίνεται ποτέ, αλλά και για την πρώτη ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη στην πόλη μετά το 2000, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της για το μέλλον τόσο του έργου καθ' εαυτό, όσο και για τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό στη Θεσσαλονίκη ευρύτερα.
"Η μελέτη αυτή προφανώς θα έπρεπε να έχει προηγηθεί του σχεδιασμού του Μετρό, άρα τώρα γίνεται πρωθύστερα. Ωστόσο, κάλλιο αργά, παρά αργότερα" υπογράμμισε ο κ.Μυλόπουλος και πρόσθεσε ότι οι μελετητές (σ.σ. θα πρέπει να καταθέσουν την προσφορά τους ως τις 29 Μαΐου, ώστε η ηλεκτρονική αποσφράγιση να γίνει μία ημέρα αργότερα, στις 11 το πρωί της 30ής του μηνός) θα λάβουν υπόψη τους και τις δύο επεκτάσεις του έργου. "Υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη σκέψεις για επεκτάσεις (του Μετρό) σε διάφορες περιοχές, αλλά και ανάγκη αναδιοργάνωσης των λεωφορειακών γραμμών, άρα και σήμερα υφίσταται αυξημένη ανάγκη για μια ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη" τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ΜΑΜΘ ως βασικού εργαλείου για την επόμενη φάση του συνολικού ανασχεδιασμού των αστικών συγκοινωνιών του μητροπολιτικού συγκροτήματος.
Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισµό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στα αντικείμενά της δε, περιλαμβάνονται 1)η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία των μεταφορικών συστημάτων της Περιοχής Μελέτης και τα χαρακτηριστικά ή οι παράμετροι που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των συστημάτων αυτών, 2)η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η δημιουργία σχετικών Βάσεων Δεδομένων, 3)η διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιοχής Μελέτης και των μεταφορικών συστημάτων και 4)η ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του μηχανισμού προσομοίωσης της συγκοινωνιακής λειτουργίας της Περιοχής Μελέτης και των στοιχείων που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των μεταφορικών συστημάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων των μεταφορικών δικτύων για την επιλογή του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταφορών.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και συγκεκριμένα από το έργο "Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας και του Μετρό Θεσσαλονίκης"), ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων 2,6 εκατ. αφορούν τη μελέτη κατηγορίας 10 (συγκοινωνιακών έργων) καθεαυτήν και οι υπόλοιπες 390.000 ευρώ τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.
Στο μεταξύ, ο κ. Μυλόπουλος επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου συρμού, επισημαίνοντας ότι εντός του Μαΐου φτάνει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο (σ.σ. το οποίο θα μπει σε διαδικασία δοκιμών για έναν χρόνο), ενώ μέσα στον τρέχοντα μήνα θα είναι έτοιμοι και δύο σταθμοί του Μετρό, αυτοί στον Ευκλείδη και την Παπάφη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr