«Οι 2.500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, (εκ των οποίων) 1.000 γιατροί και 1.500 νοσηλευτές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2019, προχωρούν κανονικά, γεγονός που θα ανακουφίσει σημαντικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και ειδικότερα των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.
Ενώπιον της διοίκησης του νοσοκομείου, γιατρών, νοσηλευτών και εκπροσώπων των εργαζόμενων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι από το 2019 και μετά θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα αντικατάστασης προσωπικού όταν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε θέση του ΕΣΥ, σε σχέση αποχώρησης- πρόσληψης ένα προς ένα.
Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε «ως πραγματική απειλή για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ την έλλειψη ειδικευομένων γιατρών» όχι μόνο στο νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και σε πολλές δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας της χώρας. Επεσήμανε ότι θα πρέπει στο άμεσο μέλλον «να αντιστρέψουμε το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών, που αυτή την στιγμή αγγίζουν τα 18.000 άτομα», τα οποία εργάζονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τόνισε ότι θα χρειαστεί «να προσφέρουμε κίνητρα για την εκπαίδευσή τους, βελτιώνοντας κάπως το μισθολογικό τους κλιμάκιο», πλην όμως εξήγησε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα η χώρα να μπορεί να πληρώσει τις αμοιβές που ισχύουν στις χώρες όπου εργάζονται», όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Αναγνώρισε ότι παρόλες τις μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων και τα προβλήματα που προέκυψαν στα νοσοκομεία με αφορμή την οικονομική κρίση, το ανθρώπινο δυναμικό κράτησε ψηλά τη σημαία τής λειτουργίας του ΕΣΥ. Εξήρε τον ρόλο των περιφερειακών νοσοκομείων όπως της Καστοριάς που εφημερεύουν όλο το 24ωρο, χωρίς να υπάρχει η εναλλακτική επιλογή των ιδιωτικών μονάδων υγείας και παρόλα αυτά καλύπτουν ασθενείς με μια ευρεία γκάμα περιστατικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr