Αφορμή, για τη σημερινή απάντηση του Επιτρόπου, η γραπτή ερώτηση που είχε υποβάλει προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης, στις 9 Ιανουαρίου και στη οποία υπογράμμιζε ότι «πάνω από 14.750 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξ αυτών περίπου 11.782 αιτούντες άσυλο διαμένουν στις επίσημες δομές που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες όμως έχουν χωρητικότητα για μόλις 6.438, δηλαδή περίπου τους μισούς. Ιδιαίτερα στο κέντρο της Μόριας στην Λέσβο, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες είναι διπλάσιοι από την χωρητικότητα του κέντρου, στην δε Σάμο φιλοξενούνται 3.744 άτομα ενώ η χωρητικότητα του κέντρου είναι για μόλις 648.»
Στην απάντησή του ο Επίτροπος, υπενθυμίζει τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα αλλά τονίζει ότι, αυτά δίνονται και θα δίνονται μόνον με την προϋπόθεση ότι την συνολική ευθύνη για την διαχείριση του προσφυγικού, θα την έχουν οι ελληνικές αρχές.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(8.4.2019)
Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε όλα τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης πουβρίσκονται στα ελληνικά νησιά, ιδίως στη Λέσβο και τη Σάμο, και είναι ενήμερη για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές, σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική κατάσταση και με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισής της, ενώ παράλληλα παρέχει συνεχή επιχειρησιακή βοήθεια από κοινού με τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ, καθώς και τα απαραίτητα ενωσιακά κονδύλια. Η χρηματοδότηση της ΕΕ έχει ήδη στηρίξει μέτρα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των υποδομών, την επέκταση της τρέχουσας ικανότητας υποδοχής, την παροχή κουβερτών, άνορακ και υπνόσακων και την επιτάχυνση των μεταφορών προς την ηπειρωτική χώρα.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η αύξηση των επιστροφών παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταφοράς μεταναστών, των οποίων ο γεωγραφικός περιορισμός έχει αρθεί στην ηπειρωτική χώρα, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ατόμων και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ωστόσο, η οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη της ΕΕ, ισχύει με την επιφύλαξη του γεγονότος ότι η συνολική υποδοχή και για την εφαρμογή αποτελεσματικών διατάξεων, εναπόκειται στην ελληνική διοίκηση.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr