Με σημερινή του, γραπτή, απάντηση προς τον κύπριο ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Vella, διευκρινίζει ότι στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 η Κομισιόν εξέδωσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης έγκαιρης προειδοποίησης για τα κράτη μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον στόχο για την επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων για το 2020.
Όπως τονίζεται στην απάντηση του Επιτρόπου, στην έκθεση αυτή περιλαμβάνονται 14 κράτη-μέλη της ΕΕ που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους για την ανακύκλωση, στην πρώτη τετράδα των οποίων βρίσκονται η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ρουμανία, που ανακύκλωσαν λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους το 2016.
Στο καθένα απ’ αυτά τα κράτη-μέλη η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει μια δέσμη συναφών και συγκεκριμένων δράσεων με σκοπό να βελτιωθεί η αποδοτικότητά τους στη διαχείριση αποβλήτων ενώ, για Ελλάδα και Κύπρο, που έχουν τεθεί στο καθεστώς έγκαιρης προειδοποίησης, πρόκειται να υπάρξουν επισκέψεις εμπειρογνωμόνων, για τον εντοπισμό των δυνατοτήτων μετάβασης στην κυκλική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην από 11 Ιανουαρίου 2019, γραπτή ερώτηση του κύπριου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, είχε επισημανθεί ότι «στην πρώτη τετράδα των χωρών με τη χειρότερη ανακύκλωση βρίσκονται, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ρουμανία» που, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τους πιο «βρώμικους» Ευρωπαίους, ανακύκλωσαν λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους το 2016».
Με την έκθεση προειδοποιούνται συνολικά 14 χώρες της ΕΕ που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με τον στόχο που αφορά στην ανακύκλωση απορριμμάτων στους δήμους με χρονικό ορίζοντα το 2020 και ο οποίος έχει οριστεί στο 50% των συνολικών απορριμμάτων για την κάθε χώρα.
Οι χώρες αυτές δεν έχουν αγγίξει ή έστω πλησιάσει τον στόχο, με την Ελλάδα και την Κύπρο να έχουν ποσοστό ανακύκλωσης μόνο 17%.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr