Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν παραδέχονται στην πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Επίτροπος αποκαλύπτει ότι, τουλάχιστον για την περίοδο 2015-2016, τα παιδιά αποτελούσαν το 23% των επισήμως καταγεγραμμένων θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εγκληματική δραστηριότητα, καταναγκαστική επαιτεία και άλλα. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι υπήκοοι της ΕΕ, και κυρίως κορίτσια, διευκρινίζει ο Επίτροπος.
Στην από 14 Νοεμβρίου 2018 ερώτηση της, η ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
*Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol, το δουλεμπόριο ανηλίκων εντός ευρωπαϊκού εδάφους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Πολλά παιδιά πωλούνται σε εγκληματικά δίκτυα από τις ίδιες τους τις οικογένειες με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής, ενώ άλλα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή διακίνησης απευθείας από τους συγγενείς τους.
*Οι δουλέμποροι βάζουν στο στόχαστρο, ολοένα και περισσότερα παιδιά από φτωχές χώρες, κυρίως αγόρια και νεαρούς πρόσφυγες, και τα εξαναγκάζουν να εργάζονται, να κλέβουν και να επαιτούν ή τα πουλάνε για σεξουαλική εκμετάλλευση, τα δίνουν σε παράνομες υιοθεσίες και τα υποχρεώνουν σε ψεύτικους γάμους.
*Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων.
Ακολουθεί η «διαφωτιστική» πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Αβραμόπουλου:
«Η εμπορία ανθρώπων συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγκλημα με κίνητρο το κέρδος και τη ζήτηση υπηρεσιών από τα θύματα. Η εμπορία παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας της Επιτροπής από το 2012. Οι διατάξεις της οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων(2) προβλέπουν πρόσθετη προστασία για τα παιδιά θύματα, ενώ παράλληλα διατίθεται χρηματοδότηση για σχετικά έργα.
Η διασφάλιση της πραγμάτωσης των δικαιωμάτων όλων των θυμάτων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Στην έκθεση του 2016 σχετικά με την αξιολόγηση του κατά πόσον τα κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με την οδηγία, διαπιστώθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά την προστασία των παιδιών.
Η ανακοίνωση του 2017 για την ενίσχυση της δράσης της ΕΕ λαμβάνει υπόψη την ευάλωτη κατάσταση των παιδιών, και η κοινή δήλωση δέσμευσης συνεργασίας των οργανισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων υιοθετεί προσέγγιση με γνώμονα τα παιδιά.
Με βάση τα στοιχεία από τα κράτη μέλη που δημοσιεύτηκαν στη δεύτερη έκθεση του 2018 σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται στις ενέργειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων(και τη συλλογή δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, την περίοδο 2015-2016 τα παιδιά είναι το 23% όλων των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εγκληματική δραστηριότητα, καταναγκαστική επαιτεία και άλλα. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι υπήκοοι της ΕΕ, και κυρίως κορίτσια.
Ο απώτερος στόχος είναι η πρόληψη, μέσω της αντιμετώπισης της νοοτροπίας ατιμωρησίας των δραστών. Η Επιτροπή στηρίζει τις εθνικές αρχές προκειμένου να εντατικοποιήσουν τις έρευνες και τις διώξεις, και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διώκουν ποινικά όσους χρησιμοποιούν εν γνώσει τους τις υπηρεσίες των θυμάτων.
Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την ορθή και πλήρη μεταφορά της οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων όσο και της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων και ενδέχεται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της κίνησης των διαδικασιών επί παραβάσει.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr