Τα συμπεράσματα της έκθεσης βασίζονται στα όσα διαπίστωσαν «ιδίοις όμασι » τα μέλη της CPTκατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα από τις 10 έως τις 19 Απριλίου 2018 και σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η απάντηση των ελληνικών αρχών.
Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για τις ελληνικές αρχές δεδομένου ότι:
- Επικρίνεται έντονα ο υπερπληθυσμός ασθενών-κρατουμένων, στα τρία από τα πέντε ψυχιατρικά κέντρα που επισκέφθηκαν (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία), ενώ θεωρείται απαράδεκτο ότι, οι ασθενείς στον Ευαγγελισμό στεγάζονται στους διαδρόμους.
- Διαπιστώνεται έλλειψη προσωπικού και στα πέντε νοσοκομεία, ανυπαρξία προσφοράς δραστηριοτήτων στους ασθενείς και η διατήρηση τους σε αδράνεια, μέσω της υπερβολικής χορήγησης φαρμάκων.
- Θεωρείται πέραν πάσης αμφιβολίας το γεγονός ότι, η πρακτική της «καθήλωσης» των ασθενών, αποτελεί εκτεταμένη πρακτική των νοσηλευτών!
- Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού διαπίστωσε ότι η χρήση των κελιών προστασίας στο υπόγειο, για την απομόνωση ασθενών χωρίς επίβλεψη και για παρατεταμένες περιόδους θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Όπως προκύπτει από την απάντηση των ελληνικών αρχών, γίνονται αποδεκτές οι περισσότερες συστάσεις της CPT, για την βελτίωση της κατάστασης στα ψυχιατρικά ιδρύματα, πράγμα που σημαίνει ότι από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στα όσα απάνθρωπα διαπιστώθηκε ότι συμβαίνουν στα ελληνικά ψυχιατρεία.
Αντιθέτως, αποτελεί πλήρη αποδοχή των κατηγοριών το γεγονός ότι, οι ελληνικές αρχές ΤΩΡΑ μιλάνε, για νέο νομοσχέδιο που θα αυξήσει τις εγγυήσεις για τους ψυχιατρικούς ασθενείς, ότι τώρα πραγματοποιούνται δράσεις , για τον μη περιορισμό ψυχασθενών στο υπόγειο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού καθώς και ότι ΤΩΡΑ, συγκροτείται εξωτερική εποπτική αρχή, για την αποτροπή της «καθήλωσης» των ψυχασθενών και τον περιορισμό στην υπερβολικά χορηγούμενη φαρμακοθεραπεία.
Όσον αφορά την κράτηση λόγω μετανάστευσης, η CPT τονίζει και πάλι την ανάγκη μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών που έρχονται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η έκθεση υπενθυμίζει ότι οι αλλοδαποί που στερούνται την ελευθερία τους από τις ελληνικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια.
Αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η CPT έλαβε αρκετούς αξιόπιστους ισχυρισμούς περί αστυνομικής κακομεταχείρισης (χαστούκια, γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα από μπαστούνια και λεκτική κατάχρηση) σε αλλοδαπούς που κρατούνται
Οι συνθήκες κράτησης διαπιστώθηκε ότι είναι κατάφωρα ανεπαρκείς σε μερικούς από τους αστυνομικούς και συνοριακούς σταθμούς επιθεώρησης που επισκέφθηκαν, όπως στο Isaakio, όπου ξένοι υπήκοοι κρατήθηκαν όλη τη νύκτα σε δύο βρώμικες κελιά με επιφάνεια λιγότερη από 1,5 τ.μ.
Στο κέντρο στο Φυλάκιο ήταν άνδρες, οικογένειες, παιδιά και οι έγκυες γυναίκες, παρέμειναν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, σ’ έναν ελάχιστο διαθέσιμο χώρο που δεν ξεπερνούσε το 1 τ.μ. ανά άτομο.
Μια κατάσταση που, όπως συμπεραίνεται στην έκθεση, μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ότι ισοδυναμεί με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Η παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης παρέμεινε ανεπαρκής, με χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και απουσία ακόμη και του πιο βασικού ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων.
Όλο το κείμενο της έκθεσης της CPT(στα αγγλικά) στο συνημμένο.
Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
- CPT_GREECE.pdf (254 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr