Επανέλαβε τα της ΔΕΘ υποστηρίζοντας ότι, η Ελλάδα τα κατάφερε και είναι μία διαφορετική χώρα, από μέρος του προβλήματος έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι «στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον μας με αισιοδοξία, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και μπήκαμε στην ανάπτυξη».
Υπάρχει τρόπος να βγαίνεις από την κρίση, χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό, υπογράμμισε ο ελληνας πρωθυπουργός.
Και στην συνέχεια παρέθεσε στους παριστάμενους Επιτρόπους και ελάχιστους ευρωβουλευτές, τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης για άνοδο της ανάπτυξης, για μείωση της ανεργίας, για προσπάθεια να έλθουν πίσω οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν, για το πλέγμα προστασίας που έφτιαξε η κυβέρνηση για τους κοινωνικά ευάλωτους.
Μίλησε για την διεύρυνση των δικαιωμάτων, προβάλλοντας την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, την ολοκλήρωση του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και την κατάργηση της Σαρίας στη Θράκη.
Είπε πως η κυβέρνηση του αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους στο μεταναστευτικό και χαρακτήρισε, όπως αναμένονταν, ιστορική την συμφωνία των Πρεσπών και τον συνεχιζόμενο διάλογος με την Αλβανία.
Κάπου προς το τέλος της πρωτολογίας του, χαρακτήρισε υπαρξιακού χαρακτήρα το διακύβευμα της Ευρώπης, προειοδοποίησε (sic) τους ευρωπαίους ότι, αν αποτύχει η ΕΕ να δώσει αποτελεσματικές λύσεις, θα έχουμε άνοδο του σωβινισμού, της ακροδεξιάς και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Εμφανίσθηκε, ωστόσο, υπέρμαχος του ευρωπαϊκού οράματος (σ.σ που δεν έχει περιγραφεί ακόμη) αλλά κινδυνολόγησε υποστηρίζοντας ότι, αν δεν ανακοπεί η άνοδος των ακροδεξιών και των ακραίων φιλελευθέρων, η Ευρώπη κινδυνεύει να αποσυντεθεί.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr