«Φαινόμενα σαν το Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, μπορεί να βλέπουμε ακόμα και 10 φορές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.
Αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα το οποίο έχουν διαβάσει, όπως είπε, 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ο κ. Λέκκας υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις τονίζοντας ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»: Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του ‘Ορους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι’ Αγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος, περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής», όπως το Μάτι.
«Η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση», επισήμανε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αλληλεπίδραση των ισχυρότερων της τελευταίας οκταετίας δυτικών ανέμων με την μορφολογία της περιοχής ( οικισμοί και πευκοδάσος) συνέβαλαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ως την ακτή μέσα σε 1 1/2 ώρα.
«Φαινόμενα όπως στο Μάτι, θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια οι πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν κατά 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα μάθημα αυτοπροστασίας σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», τόνισε ο καθηγητής ενώ αναφερόμενος και στην ετοιμότητα, έφερε παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου όπως είπε, το θέμα της προληπτικής εκκένωσης απασχολεί κάθε έξι μήνες τον πληθυσμό που καλείται σε άσκηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr