Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών μειώθηκε κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας τις 660. Ωστόσο, παρά την κάμψη, οι διεθνείς χρηματαγορές συγκέντρωσαν 94,3 δισ.δολ. το εξεταζόμενο διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, πρόκειται για τα υψηλότερα έσοδα από δημόσιες εγγραφές από το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσης της ΕΥ (Global IPO trends: Q2 2018), η περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) επωφελήθηκε από τις μεγάλης αξίας δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη και τις ισχυρές επιδόσεις στην Ινδία. Η αγορά των δημοσίων εγγραφών της Ινδίας συνέχισε να σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχοντας το δεύτερο πιο ενεργό χρηματιστήριο παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην Ινδία κατά το α’ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 32% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 31%.
Η εικόνα στην EMEIA
Συνολικά στην EMEIA, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές επηρέασαν αρνητικά το πρώτο εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών να μειώνεται κατά 4%.
Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας, αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα, παραμένουν ισχυρά.
Τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ οι επιδόσεις του εξαμήνου υπερέβησαν τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, τόσο ως προς τον αριθμό των εγγραφών, όσο και ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, δεν καταγράφηκε καμία δημόσια εγγραφή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Σε μία περίοδο γενικότερης μείωσης των δημοσίων εγγραφών διεθνώς, η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, εμφανίζεται με μηδενική δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών. Παρά τις διαρκείς δράσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τα σημάδια απαρχής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ώστε να υπάρξει δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών από τις ελληνικές επιχειρήσεις» αναφέρει η ΕΥ.
Η δυναμική των ΗΠΑ
Η έρευνα δείχνει, εξάλλου, ότι η Αμερικανική Ήπειρος, παρά την αστάθεια των αγορών, σημείωσε ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, συγκεντρώνοντας 35,3 δις δολάρια (αύξηση 31%) και ανακτώντας το προβάδισμα μεταξύ των άλλων γεωγραφικών περιοχών για πρώτη φορά μετά το 2014. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και ο NASDAQ κατατάσσονται μεταξύ των τριών πιο δραστήριων χρηματιστηρίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο του 2018, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγραφών κατά 18%, σε σχέση με το 2017.
Αυτή η ισχυρή δυναμική είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι αποδόσεις πρώτης ημέρας των δημοσίων εγγραφών ξεπέρασαν το 10% και οι επιδόσεις των μετοχών μετά τη δημόσια εγγραφή κινήθηκαν σε επίπεδα πάνω από τους γενικούς δείκτες των χρηματιστηρίων.
Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο αντιπροσωπεύουν το 83% του αριθμού και το 85% των αντληθέντων κεφαλαίων των αγορών της Αμερικανικής Ηπείρου.
Στην Ασία
Η έρευνα διαπιστώνει ότι, ενώ η διάθεση των επενδυτών για δημόσιες εγγραφές σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρέμεινε θετική, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών το πρώτο εξάμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 37%, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παρόλα αυτά, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 46% των δημοσίων εγγραφών και το 31% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, πέντε από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.
Πηγή: ΣΕΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr