Πρόκειται για το "Southeast Europe Energy Forum" το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο ΜET στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).
Όπως είναι γνωστό, τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι οι ΗΠΑ και μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν και τα θέματα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής στον ενεργειακό τομέα. Το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, των ΗΠΑ και των γειτονικών κρατών όπως είναι η Κύπρος και η Βουλγαρία.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση ενώ έχουν κληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής και άλλων βαλκανικών κρατών όπως η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuval Steinitz, ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Antic κλπ.
Στο φόρουμ θα αναλυθούν θέματα τα οποία περιστρέφονται γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας και το ρόλο των κρατών της ΝΑ Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια και τη χάραξη μιας ενεργειακής στρατηγικής λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα που θέτει η περιφερειακή ευρωπαϊκή στρατηγική, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, οι υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα έξυπνα δίκτυα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, οι περιφερειακές συμμαχίες κλπ.
Με αφορμή την διοργάνωση του φόρουμ και τη συνεργασία της ΗΑΕΕ και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος δήλωσε: "Το "Southeast Europe Energy Forum" πραγματοποιείται σε μια καίρια στιγμή για τις ενεργειακές εξελίξεις οι οποίες θα ανοίξουν κυριολεκτικά και μεταφορικά νέους δρόμους στην Ελλάδα για συνεργασίες με τα Βαλκάνια αλλά και χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ. Οι υποδομές και οι διαδρομές του φυσικού αερίου (και του LNG), οι υδρογονάνθρακες, τα έξυπνα δίκτυα, οι ΑΠΕ και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής και της οικονομικής ανάπτυξης, την ώρα που η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και αναζητά νέες σταθερές βάσεις ανάπτυξης χρησιμοποιώντας τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα και τις νέες και παλιές συμμαχίες που έχει συνάψει".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr