Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει η GRECO, μας οδηγεί στο ότι είτε, όπως στην περίπτωση της Ελλάδος, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις όποιες ρυθμίσεις έγιναν, για την πάταξη της διαφθοράς στη χώρα είτε, όπως στις περιπτώσεις της Ρουμανίας και της Πολωνίας, να ξεκινήσουμε adhoc διαδικασία αυστηρής επιτήρησης, της εφαρμογής των συστάσεων μας.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι το επίπεδο συμμόρφωσης της Ελλάδος, προς τις συστάσεις της GRECO το 2017, δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση και γραφικά που την συνοδεύουν, μιας και η αξιολόγηση της Ελλάδος, για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων πάταξης της διαφθοράς, δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2018. (σ.σ Η έκθεση αυτή παρουσιάσθηκε, κατ’ αποκλειστικότητα, στον Reporter, ταυτόχρονα με την δημοσίευση της) .
Γενικότερα, πάντως, στην έκθεση της για το 2017 η GRECO εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι, παρά τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πάταξη της διαφθοράς στις τάξεις βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων, η εφαρμογή τους στην πράξη έχει «βαλτώσει».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, στο τέλος του 2017,μόνο το 30% των συστάσεων της Επιτροπής, για την πάταξη της διαφθοράς σε βουλευτές, είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και μόνο το ¼ απ’ αυτά είχε εφαρμόσει πλήρως αυτές τις συστάσεις.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα για τα μέτρα κατά της διαφθοράς των εισαγγελέων: το 54% των συστάσεων εφαρμόστηκε πλήρως, το 32% εφαρμόστηκε πλήρως και μόνο το 14% δεν είχε εφαρμοστεί.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr