Στην εν λόγω ανακοίνωση χαρακτηρίζεται επιτυχημένο το πιλοτικό πρόγραμμα του 2017, το οποίο υποστηρίχθηκε από την UNHCR στην Ελλάδα και τώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινιάζει μια νέα φάση (2018-2020) του Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου Προσόντων για τους Πρόσφυγες.
Ενα έργο δημιουργίας ικανοτήτων, που όπως τονίζεται, έχει στόχο την αξιολόγηση του επιπέδου εκπαίδευσης των προσφύγων, με βάση την εργασιακή εμπειρία και την γλωσσική τους επάρκεια. Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων για τους Πρόσφυγες περιγράφει τα προσόντα σε μορφή που θα διευκολύνει τη χρήση της αξιολόγησης τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας υποδοχής των προσφύγων. Επομένως, εάν οι πρόσφυγες μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, τα προσόντα τους δεν χρειάζεται να αξιολογηθούν ξανά, υπογραμμίζεται.
«Με τους νέους εταίρους που εμπλέκονται, τις νέες ομάδες προσφύγων που αξιολογούνται και την αυξημένη χρήση των online συνεντεύξεων, το έργο αυτό μπορεί πραγματικά να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι σημερινές και μελλοντικές προσφυγικές κρίσεις στις κοινωνίες υποδοχής», τόνισε ο Sjur Bergan, από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αυτή η νέα φάση υποστηρίζεται από την UNHCR και περιλαμβάνει τους αρχικούς εταίρους από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής σε νέους φορείς που συμμετέχουν από την Αρμενία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τους πρόσφυγες από την Ελλάδα, των οποίων τα προσόντα θα αξιολογούνται καθώς και την προώθηση του ευρωπαϊκού διαβατηρίου επαγγελματικών προσόντων.
"Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων για τους Πρόσφυγες είναι μια αξιόπιστη αξιολόγηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εργοδότες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της ένταξης των κατόχων τους στην κοινότητα υποδοχής", δήλωσε ο Roland-François Weil, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Στρασβούργο.
Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων για τους Πρόσφυγες είναι χρήσιμο για τις δημόσιες αρχές, τα ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια και τους εργοδότες για την καλύτερη αξιολόγηση των δεξιοτήτων των προσφύγων και για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας ή για την είσοδό τους σε περαιτέρω σπουδές στη χώρα υποδοχής.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr