«Στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο νόμος 2971/2001 ‘περί αιγιαλού και παραλίας’ είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα, αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα» ανέφερε η υφυπουργός.
Σημείωσε ότι βασική αρχή του νομοσχεδίου θα είναι η λογική χρήση και όχι η απαξίωση με υπερεκμετάλλευση, όπως και η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού.
«Αυστηροποίηση μέσω χαλάρωσης»
Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι ο νέος νόμος θα επιτρέπει ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους, καθώς η απόλυτη απαγόρευση έφερε ως αποτέλεσμα την ανομία. «Αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο αυστηρό με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.
Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια, με στόχο να μπει τάξη και να περιοριστεί η αυθαιρεσία.
Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το περασμένο καλοκαίρι έγιναν πιλοτικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού - παραλίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο νομό Χαλκιδικής έγιναν 13 ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
«Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα. Δεν μπορούν βεβαίως να γίνουν όλα σε μια ημέρα. Όμως κάθε μέρα γίνεται και κάτι, άλλες φορές μικρότερο, άλλες φορές μεγαλύτερο. Προχωρούμε με προσοχή και σύνεση, διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα και τη δημόσια περιουσία αποτελεσματικά και με σεβασμό στο υστέρημα του πολίτη. Με αυτήν την πολιτική αντίληψη θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες με παράλληλο σεβασμό των δικαιωμάτων και των επόμενων γενεών» είπε η κ. Παπανάτσιου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr