Τα μέλη του ΠΑΜΕ άνοιξαν την κεντρική είσοδο, προχώρησαν προς το εσωτερικό του κτιρίου και έξω από τη δεύτερη είσοδο, αυτή εντός της στοάς, ενώ κατέβασαν τα γράμματα που έγραφαν «Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Από την ένταση που προκλήθηκε και έπειτα από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, υπήρξε ένας τουλάχιστον τραυματίας.
Το χρονικό
Όλα συνέβησαν διότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τη νύχτα τις τροπολογίες για την κήρυξη απεργίας και την αποζημίωση από εργατικά ατυχήματα λίγες ώρες μετά την κατάθεσή τους!
Η διάταξη, που αποτελούσε μία πρώτη προσπάθεια να σπάσει το ταμπού του συνδικαλιστικού νόμου, προέβλεπε αλλαγές στο ποσοστό της απαρτίας που απαιτείται για την κήρυξη απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, αυξάνοντας το όριο στο 50% + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών έναντι του 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που, κατά περίπτωση, προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας για σήμερα αλλά και του ΠΑΜΕ που κάλεσε σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ωστόσο, είναι μάλλον o φόβος απέναντι σε εσωκομματικές αντιδράσεις καθώς το ζήτημα των απεργιών, όπως άλλωστε και αυτό της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, συνιστά μία εκ των υποχωρήσεων στις οποίες αναγκάστηκε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει γρήγορα η γ’ αξιολόγηση. Το ΚΚΕ είχε σπεύσει, άλλωστε, να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα, κατά την ψήφιση των διατάξεων στη Βουλή.
Η διάταξη προέβλεπε ότι απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, έναντι του 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που κατά περίπτωση προβλέπεται με το ισχύον καθεστώς.
Οι τροπολογίες που αποσύρθηκαν αφορούν επίσης την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη, αλλά και τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.
Ειδικότερα, με δεύτερο άρθρο στην ίδια τροπολογία αποσαφηνιζόταν η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει την προβλεπόμενη δαπάνη σε περίπτωση αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα, εφόσον με δικαστική απόφαση διαπιστώνεται ότι το ατύχημα οφείλεται σε δικό του δόλο είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος είτε ως προς τη μη τήρηση διατάξεων που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Τέλος, προέβλεπε την υποχρέωση του προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους να καταχωρίζουν στο σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες προσωπικού.
Απεργιακές κινητοποιήσεις
Παρά το γεγονός η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου έκανε πίσω, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.
Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κοραή στις 12.00 και στην πορεία προς την Βουλή που θα ακολουθήσει.
Σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί σήμερα Τρίτη 5 Δεκέμβρη το ΠΑΜΕ, εργαζόμενους και συνδικάτα ενάντια στην αθλιότητα της κυβέρνησης να καταθέσει νόμο για το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.
H ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Κάτω τα χέρια από την απεργία – Πανελλαδική στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία στον συνδικαλιστικό νόμο, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!
Το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 η Kυβέρνηση έφερε, κατά την πάγια τακτική της, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο, τη σχετική τροπολογία που συμφώνησε με τους Θεσμούς στα κρυφά και ερήμην των εργαζομένων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη 5/12!
Μάλιστα, στην ίδια τροπολογία η Κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.
Η σπουδή της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.
Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κοραή στις 12.00 και στην πορεία προς την Βουλή που θα ακολουθήσει.
Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη για να διατρανώσουμε όλοι και όλες μαζί την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης.
Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, μέσα από τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες τους, να οργανώσουν την αναγκαία αγωνιστική κλιμάκωση για την ανατροπή μιας πολιτικής που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να καταστρέφει τη ζωή και το μέλλον μας!
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΔΝΤ
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Οι δορυφόροι του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, σαν το λαγό το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, της ωμής παρέμβασης με νόμο στα συνδικάτα.
Αίσχος!
Να πάρουν άμεση, μαχητική, αγωνιστική απάντηση!
Όλοι την Τρίτη 5 Δεκέμβρη στις 12μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος!
Καλούμε τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και μέσο να δώσουν μαχητικό παρόν!
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι φορείς του εργατικού-λαικού κινήματος να πάρουν τώρα μέτρα οργάνωσης και ενημέρωσης στην αρχή των βαρδιών, στα διαλείμματα. Να φτάσει παντού το κάλεσμα.
Κανείς να μη μείνει σπίτι!
Οι αγώνες των εργαζόμενων δε θα μπουν στο γύψο!
Κάτω τα χέρια από την απεργία!
Αποσύρει το υπουργείο Εργασίας την τροπολογία για τις απεργίες
Αποσύρονται την Τρίτη από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:
– Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
– Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
– Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, έπειτα από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.
Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία που προβλέπει πως η κήρυξη των απεργιών θα γίνεται με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών (50%+1) είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε συλλαλητήριο την Τρίτη στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr