Η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται στη λίστα για λαθρεμπόριο τσιγάρων ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, τα πλοία «Αγία Ζώνη» του Θ.Κουντούρη για λαθρεμπορία ύψους 137.000 ευρώ και το ουκρανικό τσιγαράδικο, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 37 εκατ. ευρώ.
Η λίστα με τα ονόματα και τα πλήρη στοιχείων των εμπλεκομένων σε 44 μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας του 2016 αναρτήθηκε δημόσια στην ιστοσελίδα της Βουλής, μαζί με τις διατάξεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Η λίστα με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής δεν περιλαμβάνει ονόματα. Ο αριθμός των υποθέσεων φτάνει τις 898, που αφορά σε 792 μοναδικά ΑΦΜ, ενώ συνολικά καταλογίστηκαν 2.210.121.178 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ είχε δει το φως της δημοσιότητας την περασμένη άνοιξη. Η λίστα εμφανίζει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2016 επεβλήθησαν δασμοί και πρόστιμα 37,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερα πρόσωπα (Νικόλαο Παππά, Ιωάννη Ζηνα, Κωνσταντίνο Πάχη και Καρατζούνη Αθανάσιο) και στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ως αλληλέγγυα υπόχρεη, για λαθρεμπόριο τσιγάρων ύψους 9,4 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντες δασμούς και φόρους.
Η λίστα αναφέρει ακόμη ότι τα πρόσωπα και η εταιρία κατέθεσαν προσφυγή. Στις αρχές Απριλίου 2017 το Διοικητικό Πρωτοδικείο επικύρωσε το πρόστιμο.
Λίγο καιρό αργότερα, και αφού η εταιρεία είχε εξαγοραστεί από τον Ιβάν Σαββίδη, πέρασε τροπολογία, η οποία διέγραφε το πρόστιμο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.
Ο Θεόδωρος Κουντούρης είναι ο πλοιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», το οποίο ναυάγησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Σεπτέμβριο του 2017 έξω από τη Σαλαμίνα, προξενώντας σοβαρή θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό.
Στη λίστα αναφέρεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 καταλογίστηκαν δασμοί και πρόστιμα 411.171 ευρώ στους κ.κ. Κουντούρη Θεόδωρο, Βαλτζή Ιωάννη, Καρατζά Υπάτιο, Κούκη Μιχαήλ, Σκαφίδα Γεώργιο, Δόντη Μιχαήλ και Φραγκάκο Ιωάννη για λαθρεμπορία ύψους 137.000 ευρώ.
Αστικά συνυπεύθυνες εμφανίζονται και οι εταιρίες τους, ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ι και ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙΙ, καθώς και η ΦΩΣ ΑΒΕ & Ν.Ε.ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ.
Στην προκειμένη υπόθεση δεν είχε εμπλακεί το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.
Στη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής αναφέρεται ότι οι παραβάτες κατέθεσαν προσφυγή στα δικαστήρια. Πέραν από τα πρόστιμα όμως, δεν τους καταλογίστηκαν οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί ύψους 137.000 ευρώ, επειδή τα πετρελαιοειδή προϊόντα κατασχέθηκαν από τις διωκτικές αρχές.
Η ίδια λίστα περιλαμβάνει και άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων λαθρέμποροι που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή οι έξι συλληφθέντες ουκρανικού λαθρεμπορικού «τσιγαράδικου» που πιάστηκε ανοικτά της Κορώνης τον Φεβρουάριο του 2015.
Επίσης, υπάρχουν και ΔΕΚΟ που ελέγχονται για τελωνειακές παραβάσεις.
- lathremporio.pdf (206 Λήψεις)
- forodiafigi.pdf (185 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr