Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη δημοσιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών τους που είναι χρήσιμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών τους («Ανοιχτά Δεδομένα»), αναφέρθηκε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης για τη διάθεση και περαιτέρω χρήση των ανοιχτών δεδομένων, η κ. Γερoβασίλη αναφέρθηκε σε συγκριτικά στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του 2015 και αντίστοιχα στοιχεία της φετινής έκθεσης (2016).
Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε ένα χρόνο (2015-2016) παρατηρήθηκε:
- Υπερδιπλασιασμός του αριθμού των εγγεγραμμένων φορέων (δηλαδή από 70 φορείς τον Φεβρουάριο του 2016 σε 159 φορείς τον Ιανουάριο του 2017)
- Υπερτετραπλασιασμός των αναρτηθέντων συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων (δηλαδή από 847 σύνολα τον Φεβρουάριο του 2016 σε 3.622 σύνολα τον Ιανουάριο του 2017).
Μέχρι σήμερα, το 2017, διατίθενται 5.796 σύνολα από 258 φορείς, 8 φορές παραπάνω σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016.
«Ομάδα Διαύγεια» σε κάθε φορέα
Αναφερόμενη στους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην πρόοδο, η κ. Γερoβασίλη επισήμανε:
· την ενεργοποίηση των Aποκεντρωμένων Διοικήσεων που -όπως είπε- δεν είχαν ανταποκριθεί στις επιταγές του νόμου κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής,
· την περαιτέρω ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της ενεργοποίησης των Περιφερειών και των Δήμων,
· την αύξηση των λοιπών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στο κεντρικό αποθετήριο.
Όπως σημείωσε η υπουργός Δ. Ανασυγκρότησης, πλέον σε κάθε φορέα λειτουργεί μια «Ομάδα Διαύγεια», η οποία παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω αύξησης του αριθμού δεδομένων υψηλής αξίας στο εθνικό αποθετήριο.
Συγχρόνως, επιχειρείται και συνεργασία με φορείς, οι οποίοι δεν είναι άμεσα υπόχρεοι για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (όπως τα δικαστήρια της χώρας), προκειμένου να παρέχουν νομικές πληροφορίες (αποφάσεις εθνικών, δικαστηρίων, εθνική νομοθεσία-νομολογία κτλ).
Πυλώνας για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας τα ανοικτά δεδομένα
Η κ. Γεροβασίλη, κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης, σημείωσε ότι «η διάθεση των ανοιχτών δεδομένων συνδέεται με την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας. Ως ανοιχτά δεδομένα εννοούμε τα σύνολα δεδομένων που μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να αναδιανεμηθούν από οποιονδήποτε. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο, που γεφυρώνει τη Δημόσια Διοίκηση με την κοινωνία και την οικονομία».
Σχετικά με την οικονομική ωφέλεια των ανοικτών δεδομένων, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε σε έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία «μια 100% αύξηση στη διάχυση των ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα μπορεί δυνητικά να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 6.000 περίπου νέων επιχειρήσεων (για παράδειγμα start ups / νεοφυείς).Επειδή, όμως, έχει πολύ ιδιαίτερη σημασία να είναι μετρήσιμα τα μεγέθη αυτά, θέμα το οποίο μας απασχόλησε έντονα στο Υπουργείο, σήμερα που διαθέτουμε μια ισχυρή βάση 6.000 σχεδόν συνόλων δεδομένων υλοποιούμε με την αρωγή της Τεχνικής Βοήθειας συγκεκριμένο έργο για την αποτύπωση της ωφέλειας που προκύπτει. Έτσι ώστε να μελετήσουμε καθαρά το δημοσιονομικό όφελος από την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων».
Επίσης, επισήμανε ότι τα ανοιχτά δεδομένα αποτελούν στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, όπως και ότι η πολιτική των ανοικτών δεδομένων αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr