"Η επέμβαση ήταν άμεση και από εδάφους και από αέρος. Μπορούμε να πούμε ότι την ελέγχουμε (την κατάσταση) κατά κάποιον τρόπο", ανέφερε ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ, δήμαρχος της Θάσου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά κατακαίει δασική έκταση στην καρδιά του νησιού, κοντά στο καταφύγιο, ωστόσο, όπως εκτιμά, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τον έλεγχο της φωτιάς.
"Νομίζω ότι έχουμε το "πάνω χέρι". Δεν φυσάει, δεν έχουμε ανέμους και αυτό βοηθά, ώστε να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και οι άνδρες της Πυροσβεστικής. Είναι ένα μέτωπο, μία εστία, δεν ανησυχούμε" είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ σχολίασε, χωρίς να μπορεί ακόμη να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο για τα ακριβή αίτια της φωτιάς, ότι "μάλλον πρόκειται για επιπόλαιη πράξη, γιατί η άπνοια δεν ευνοεί εμπρησμούς".
Υπενθυμίζεται ότι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες από τα ξημερώματα για την κατάσβεση της φωτιάς, που κατακαίει δασική έκταση μέσα σε χαράδρα, στην περιοχή Πλατάνι της Θάσου και ξέσπασε στις 05:45 το πρωί.
"Μαύρη" μέρα για τα Κύθηρα
"Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για "μαύρη μέρα" για το νησί, καθώς καταστράφηκε το 1/3 του τόπου και κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη είπε πως "αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι".
Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας
Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, υψηλός είναι ο κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος και Χίος.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 32 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Επίσης, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια Μεσσηνίας, Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας και Δροσούπολη του δήμου Αχαρνών Αττικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr