Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του από τις 16 έως τις 20 Μαΐου στην Ελλάδα, κλιμάκιο του Παρατηρητηρίου συναντήθηκε με εκπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Υπηρεσία Ασύλου, τοπικές και διεθνείς οργανώσεις, δικηγόρους, εθελοντές και αιτούντες άσυλο.
Πολλοί από αυτούς περιέγραψαν «έμμεση πολιτική πίεση, με τη μορφή πολλαπλών ανακοινώσεων, για να μειώσουν τον αριθμό των “ευάλωτων” αιτούντων άσυλο και μεταναστών που έχουν παγιδευτεί στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με αναπηρίες, θυμάτων βασανιστηρίων και επιζώντων σεξουαλικής και έμφυλης βίας», όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, «ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και ότι η πρακτική της παραπομπής τους στην ενδοχώρα και της εξαίρεσής τους από τις ταχείες διαδικασίες του παραδεκτού δεν είναι βιώσιμη», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Επίσης, παραθέτει τα λόγια ενός αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα που είπε στο Παρατηρητήριο ότι σχεδόν οι μισοί από τους αιτούντες άσυλο στα νησιά που έλαβαν απόφαση σε πρώτο βαθμό για το αίτημα ασύλου τους μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχουν ταυτοποιηθεί ως ευάλωτοι.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο αριθμός των αιτούντων που ταυτοποιήθηκαν ως ευάλωτοι είναι υψηλότερος από όσο θα έπρεπε».
Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του «η κατάσταση απορρέει από έναν ευρύ ορισμό της ευαλωτότητας στον ελληνικό νόμο και ότι ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν τις αξιολογήσεις, χρησιμοποίησαν σκόπιμα μια υπερβολικά ευρεία ερμηνεία».
Ωστόσο, όπως λέει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αξιωματούχος δεν παρέθεσε παραδείγματα για το πώς χρησιμοποιήθηκε η ευρεία ερμηνεία και επίσης δεν είχε στοιχεία για το πόσοι πρόσφυγες που καταγράφηκαν ως ευάλωτοι είχαν στην πραγματικότητα αναπηρίες.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε επιπλέον ότι, κατά τη γνώμη του, το να αναγνωρίζεις ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων ως ευάλωτους και να τους μετακινείς από τα νησιά στην ενδοχώρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο και για άλλους ευάλωτους να έρθουν και προσέθεσε: «Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση, όπου οι ευάλωτοι θα ρισκάρουν τη ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr