Μπορεί η Fed να έχει ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων από το Δεκέμβριο του 2015, αλλά τον περασμένο Μάρτιο μαζί με μια ακόμα αύξηση επιτοκίων, περάσαμε και σε μια νέα εξέλιξη. Αυτή που θέλει τη Fed να εξετάζει τη σταδιακή μείωση του ισολογισμού της.
Αυτό πρακτικά δίνει τέλος στις νομισματικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν το 2008 στο ξεκίνημα της κρίσης και που εκτός από το τύπωμα δολαρίων περιελάμβαναν και αγορές ομολόγων και επανεπενδύσεις αυτών.
Η πρακτική της επανεπένδυσης αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί και αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση των ομολόγων που κατέχει η Fed. Με τον τρόπο αυτό, ενθάρρυνε τις τράπεζες να καταθέτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους καθώς μπορούσαν να πάρουν καλό επιτόκιο χωρίς κίνδυνο. Αυτή η πρακτική, περιόριζε τη ρευστότητα στην οικονομία.
Το 2007 και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ο ισολογισμός της Fed ήταν λιγότερος από $900 δισ. Σήμερα, ο ισολογισμός της έχει αυξηθεί στα $4,5 τρισ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη Fed, η μείωση του ισολογισμού της τράπεζας, δεν θα είναι επιθετική αλλά ο στόχος είναι να φτάσει στα $2,0 τρισ.
Οι αναλυτές δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το πως η Fed θα μπορούσε να μειώσει τον ισολογισμό της αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της πρακτικής. Μια τέτοια προσπάθεια, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κρύβει σημαντικούς κινδύνους και προκλήσεις, όπως η άνοδος των επιτοκίων, τα πιθανά shocks στις αγορές και η πιθανή αποσταθεροποίηση της οικονομίας.
Παλαιότερα, ο Bernanke, ο οποίος και ξεκίνησε τα QEs, είχει τονίσει ότι η Fed δεν έχει λόγο να μειώσει τον ισολογισμό της, μέχρι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να βρεθούν σε υψηλά επίπεδα. Η άποψη αυτή, υποστηρίζεται καια πό τον οικονομολόγο David Andolfatto, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Fed αποκομίζει περί τα $80 δισ. κέρδος από τα ομόλογα και το ποσό αυτό οδηγείται στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ και τονώνει τα έσοδα το κράτους.
Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη Fed να μειώνει παθητικά τον ισολογισμό της σταματώντας την επανεπένδυση των ομολόγων με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται ο ισολογισμός. Ακόμα και αυτό όμως δε σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να είναι ομαλή.
Αν η Fed περιμένει να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων και στη συνέχεια να επιχειρήσει να μειώσει τον ισολογισμό της, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει παύση του δανεισμού και αυτό να έχει αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία. Βέβαια, η τακτική που θα ακολουθήσει η Fed θα έχει, σε κάθε περίπτωση, παρενέργειες. Αυτές, θα επηρεάσουν και το Δολάριο.
Ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης του ισολογισμού, είναι πολύ θετικός για το Δολάριο και αυτό έχει αποτυπωθεί ήδη στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Ωστόσο, περαιτέρω αύξηση της τιμής του USD θα αποτελέσει πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Αν αυτό συμβεί, τότε τα εμπορεύματα θα επιστρέψουν σε πτωτική πορεία.
Οι επόμενες κινήσεις της Fed, θα μπορούσαν να ωθήσουν το USD σε υψηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα από την ώρα που η αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων, αποτελεί δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές. Ο Trump όμως, ήδη έχει αναφέρει ότι η ιδέα του ακριβού USD, δεν του αρέσει.
Κατά την εκτίμησή μου, ο Trump θα χρησιμοποιήσει τις Δημόσιες Επενδύσεις ως αντίβαρο στην άνοδο του USD. Ένα μεγάλο πακέτο δημοσίων δαπανών, θα ασκήσει πιέσεις στο USD καθώς θα σημαίνει και την αύξηση των ελλειμμάτων και άρα και του χρέους, μακροπρόθεσμα.
Χρήστος Αλωνιστιώτης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr