Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν το Eurogroup αναμένεται να ξεκαθαριστεί αν θα ξεκλειδώσει η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, εντός της εβδομάδας, προκειμένου να παραμείνει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στις 7 Απριλίου.
Εκτός του Γιώργου Χουλιαράκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου σύμφωνα με πληροφορίες στην βελγική πρωτεύουσα είναι και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί έχουν χαμηλές προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup, ενώ αναζητούν τη γεφύρωση της απόστασης που τους χωρίζει και η οποία παραμένει μεγάλη σε όλα τα βασικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά μία δήλωση προόδου από τους εταίρους και ημερομηνία για την νέα επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Μολονότι ο πρωθυπουργός είχε αρχικά δηλώσει ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Μαρτίου, κυβερνητικά στελέχη μεταθέτουν για τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου τις ελπίδες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν «βλέπουν» ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από τον Μάιο. Τον Ιούλιο η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα.
Στη σύσκεψη της Δευτέρας το ελληνικό πρόγραμμα είναι τρίτο κατά σειρά ζήτημα στην ατζέντα, πίσω από την αξιολόγηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και την εξέταση πιθανών λύσεων για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων.
Με αυτά τα δεδομένα, το πλαίσιο όπως διαμορφώνεται για την ελληνική πλευρά, έχει ως εξής:
1. Θα πρέπει να αποδεχτεί φορολογικά μέτρα 1% του ΑΕΠ από την 1/1/2019. Με δεδομένη την εκτίμηση ότι μέχρι τότε το ΑΕΠ –εφόσον επιβεβαιωθούν οι στόχοι της ανάπτυξης- θα έχει διαμορφωθεί κοντά στα 200 δις. ευρώ- μόνο τα φορολογικά μέτρα θα είναι δύο δις ευρώ.
2. Στο 1% του ΑΕΠ θα πρέπει να φτάσει και η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης η οποία μπορεί να γίνει και από το 2020. Τα σενάρια δείχνουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις που ζητούνται από την ελληνική πλευρά κυμαίνονται από 6-7% (αν γίνει περικοπή σε όλους) έως και 15% (αν επιλεγεί η περικοπή να ισχύσει μόνο για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ).
3. Τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιούνται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται οι στόχοι των πρωτογενών αποτελεσμάτων ενώ τα αρνητικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν ούτως ή άλλως. Έτσι, το κυβερνητικό σύνθημα «ένα ευρώ θετικά μέτρα για κάθε ένα ευρώ αρνητικά μέτρα» ουσιαστικά δεν ισχύει.
4. Στα εργασιακά οι θεσμοί επιμένουν στον διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% ενώ δεν αφήνουν περιθώρια για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
5. Μέτωπο έχει ανοίξει και στα ενεργειακά καθώς ζητούνται από τους θεσμούς πωλήσεις ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ. Χωρίς τα ενεργειακά, δεν υπάρχει ολοκλήρωση ούτε καν της τεχνικής αξιολόγησης (SLA) κάτι για το οποίο έχει προϊδεάσει από χθες ο Νταϊσελμπλουμ.
Πηγή: marketnews.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr