Η εμπλοκή των κεντρικών τραπεζών στην οικονομία, έχει δημιουργήσει μια σειρά από παρενέργειες οι οποίες έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι συνθήκες επηρεάζουν τις αγορές.
Παραδοσιακά, η αβεβαιότητα είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν αποτελεί θετικό οιωνό για τις μετοχές και σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας κατά το παρελθόν, οι μετοχές σημείωναν σημαντικές απώλειες.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στις μέρες μας. Ο λόγος είναι απλός. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, τα μεροκάματα αυξάνονται και ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο. Ως εκ τούτου, η Fed έχει εισέλθει σε ένα κύκλο αυξήσεων επιτοκίων, ο οποίος νομοτελειακά οδηγεί στην ωρίμανσης ενός οικονομικού και χρηματιστηριακού κύκλου και στη μετάβαση σε ένα νέο κύκλο.
Τα πρώτα στάδια αυξήσεων επιτοκίων είναι θετικά για τις αγορές καθώς μεταφράζονται ως μια έμπρακτη επιβεβαίωση της πορείας της οικονομίας. Από ένα σημείο και ύστερα όμως, οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, μειώνουν το δανεισμό και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας.
Αν οι αγορές θέλουν να συνεχίσουν να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, θα πρέπει οι αυξήσεις επιτοκίων να είναι όσο πιο αργές γίνεται. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικότερα την ώρα που η Fed ετοιμάζεται για δυο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2017, θα πρέπει να υπάρξει κάτι που θα αυξήσει την αβεβαιότητα προς την οικονομία.
Για την ώρα, ένας τέτοιος παράγοντας είναι ο Trump, ο οποίος έχει ήδη εισέλθει στη ρητορική της Fed ως ένας απρόβλεπτος παράγοντας αύξησης κινδύνου, με την αιτιολόγηση ότι η Fed δεν ξέρει ποιες θα είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει στην οικονομία.
Αν ο παράγοντας Trump γίνει περισσότερο επικίνδυνος ή αν υπάρξει κάποιος άλλος παράγοντας που θα αυξήσει την αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία, τότε η Fed θα αναγκαστεί να πάει λίγο πίσω στις αυξήσεις και αυτό θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις μετοχές. Αυτό δε σημαίνει ότι το πλάνο για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλάζει, αλλά ότι κερδίζει χρόνο και αυτό είναι που χρειάζονται οι μετοχές.
Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των δυο πρώτον αυξήσεων επιτοκίων, το 2015 και το 2016, υπήρξε σημαντική χρονική καθυστέρηση καθώς οι αγορές βρέθηκαν σε αναταραχή με αποτέλεσμα η Fed να κάνει πίσω ώστε να στηρίξει τις μετοχές και αυτό ακριβώς έγινε, με τις μετοχές στη συνέχεια να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά και να αφομοιώνουν πλήρως τις αυξήσεις επιτοκίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr