Η απόφαση της SNB να αφήσει ελεύθερη την ισοτιμία EUR/CHF στις αρχές του 2015, είχε σαν αποτέλεσμα η εμπορικά σταθμισμένη ισοτιμία να βρίσκεται πλέον 10% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη του 2014. Μάλιστα, το CHF βρίσκεται μόλις 8% χαμηλότερα από την απόλυτη κορυφή του Αυγούστου του 2011.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το CHF βρίσκεται πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, έναντι όλων των βασικών νομισμάτων.
Ένας από τους βασικούς λόγους που το CHF παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είναι και οι θετικές καμπύλες επιτοκίων του CHF έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον ο πληθωρισμός θα κινηθεί περισσότερο επιθετικά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αυτό θα οδηγήσει σε σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.
Αν αυτό συμβεί και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ξεκινήσουν μια ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, η SNB δε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων λόγω του ακριβού CHF και ως εκ τούτου οι επιτοκιακές διαφορές θα μεταστραφούν ενάντια στο CHF κάνοντας το νόμισμα λιγότερο ελκυστικό και προκαλώντας έντονες ρευστοποιήσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε μια αντιστροφή της τάσης για το ελβετικό νόμισμα.
Επίσης, είναι αμφίβολο το κατά πόσο η Ελβετία θα συνεχίσει να διατηρεί αυξημένα εμπορικά πλεονάσματα. Παρά την εξαιρετικά μεγάλη άνοδο για το CHF η Ελβετία εξακολουθεί να έχει θετικά εμπορικά πλεονάσματα και αυτό εξακολουθεί να ασκεί ανοδικές πιέσεις στην ισοτιμία.
Σύμφωνα με αναλυτές, μια πιο προσεκτική ματιά, αποκαλύπτει ότι οι ισχυρές εξαγωγές φαρμάκων, που είναι και η πλέον βαριά βιομηχανία της Ελβετίας, έχουν καλύψει μέρος των απωλειών από άλλους εξαγωγικούς κλάδους οι οποίοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί στο υψηλό CHF. όμως, θεωρείται πιθανό ότι σταδιακά το υψηλό νόμισμα θα οδηγήσει σε μείωση του εμπορικού ισοζυγίου καθώς η Ελβετία γίνεται συνεχώς και λιγότερο ανταγωνιστική. Τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, δείχνουν ότι αυτή η τάση έχει παγιωθεί.
Βασική παράμετρος είναι και το καθεστώς “ασφαλούς καταφυγίου” που διέπει το CHF. Με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να παραμένουν αυξημένοι, οι ροές κεφαλαίων προς το CHF εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις προσπάθειες των πωλητών της ισοτιμίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr