Στις αρχές της χρονιάς, το τμήμα ευρωπαϊκών ομολόγων της Franklin Templeton, έδωσε τις εκτιμήσεις του για τα “καυτά” επενδυτικά θέματα του 2017, όπως κάνουν όλες οι επενδυτικές τράπεζες και εταιρίες. Σε εκείνη την ανάλυση, το θέμα του Brexit θα είχε αναφερθεί διεξοδικά, καθότι οι αναλυτές έκριναν ότι για το θέμα αυτό δε μπορεί να υπάρξουν 1-2 σελίδες ανάλυσης αλλά πολυσέλιδη ανάλυση. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά, η FT, επιστρέφει με μια νέα ανάλυση για το Brexit.
Η Franklin Templeton εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνίας κοινής αποδοχής για την έξοδο της Αγγλίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις. Ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο, ούτε το Κοινοβούλιο αλλά ούτε και η πρωθυπουργός της χώρας δείχνουν να επιθυμούν μια σκληρή έξοδο από την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Βρυξέλλες, στελέχους της Franklin Templeton, υπήρξαν πολλές συναντήσεις με Ευρωπαίους πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους και η αίσθηση που υπήρξε ήταν ότι το Brexit δεν αποτελεί προτεραιότητα για κανέναν στην Ευρώπη. Όπως έλεγαν: Το Brexit είναι πρόβλημα της Αγγλίας. Η FT όμως έχει άλλη άποψη: Το Brexit είναι πρόβλημα της ΕΕ και μάλιστα σοβαρό.
Αν και η Αγγλία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις από το Brexit, θα υπάρξουν και πολλές χώρες στην ΕΕ που θα “χτυπηθούν” σκληρά από μια τέτοια εξέλιξη. Χώρες με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Αγγλία, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα.
Η FT εκτιμά ότι η Αγγλία έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις διαπραγματεύσεις από αυτή την οποία πιστεύουν πολλοί αναλυτές και ότι η εκλογή του Donald Trump στην Αμερική, ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική της ικανότητα.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το μέγεθος της συμμετοχής της Αγγλίας στην ΕΕ. Εκτιμήσεις δείχνουν το ποσοστό συμμετοχής της Αγγλίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μεταξύ 12%-13%. Αν η Αγγλία αποχωρήσει, οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να καλύψουν μια σημαντικά μεγάλη “τρύπα”.
Με τη May να ισχυρίζεται ότι η Αγγλία θα εγκαταλείψει και την Ένωση και την ενιαία αγορά, η Franklin Templeton εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια διαπραγμάτευση στην οποία η Αγγλία θα αποδεχθεί να έχει μια πολύ μικρότερη οικονομική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Η στήριξη Trump
Η FT εκτιμά ότι η εκλογή Trump θα είναι ισχυρό πλεονέκτημα για τη βρετανική διαπραγμάτευση, για δυο λόγους.
Πρώτον, ο Trump είναι με το μέρος της Αγγλίας και ήδη έχει αναφέρει ότι είναι σε θέση να συνάψει μια πολύ γρήγορη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Αγγλίας. Αν και θα πρέπει να εξετάσουμε το πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Αγγλίας θα είναι πολύ πιο θετικές και πολύ πιο στενές, από τους προκατόχους του Trump.
Δεύτερον, η ρητορική του Trump σχετικά με την εθνική άμυνα και την εθνική ασφάλεια, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική στάση της Αγγλίας απέναντι στην ΕΕ. Η Αγγλία, έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη και είναι μια από τις δυο μεγαλύτερες χώρες όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες. Η Αγγλία δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕπ της ετησίως για την άμυνα.
Δεδομένης της σφοδρής κριτικής που έχει δεχθεί το ΝΑΤΟ από τον Trump, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανό να μην υιοθετήσουν τελικά μια επιθετική στάση απέναντι στην Αγγλία, γιατί το ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντική ασπίδα για την προστασία των συνόρων τους και αν υπάρξει διάσπασή του, η Αγγλία μπορεί να συμβάλει ως στρατιωτικός εγγυητής.
Άλλωστε δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε και την αλλαγή που έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Άγγλοι πολιτικοί έχουν ισχυροποιήσει τη ρητορική τους υπέρ ενός hard Brexit, την ώρα που στην Ευρώπη η πολιτική στάση γίνεται περισσότερο διαλλακτική. Ακόμα και η Merkel πλέον διαπραγματεύεται το μεταναστευτικό που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν αδιαπραγμάτευτο.
Τα παραπάνω, αποτελούν το πολιτκό-γεωπολιτικό σκέλος της ανάλυσης της FT. Για το οικονομικό σκέλος, μπορείτε να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας στο email: [email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr