«Ή θα φάνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές» τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αμνοεριφίων καταγραφόταν το 2016 μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του 2015 και φέτος «αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιπλέον συρρίκνωση κατά 15% τουλάχιστον».
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει "ίσα βάρκα ίσα νερά", χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο». Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, τόνισε: «μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα 10κιλό αμνοερίφιο ξεπερνά τα 90 ευρώ/κεφάλι» και στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με βάση τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, «δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι φέτος οι παραγωγοί μας θα βγάλουνε αρνιά στην εγχώρια αγορά».
Με τη φράση «θα κλάψουμε όλοι», η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι «πιο αυξημένες από ποτέ φέτος» και πρόσθεσε: «δεν μας έφταναν οι χαμηλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα και με τις ζημιές που έχουμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το μόνο που κάνουμε είναι να ταΐζουμε λύκους με τα νεκρά μας ζώα». Και οι τρεις προαναφερόμενοι συνέστησαν στους Έλληνες καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το κρέας που βάζουν στο τραπέζι τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr