Πριν από δυο χρόνια, τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας βρίσκονταν στα επίπεδα των $4 τρισ. στα οποία και κορύφωσαν και πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι ήταν ένα εξωφρενικό νούμερο το οποίο δε χρησίμευε πουθενά. Σήμερα, με την Κίνα να έχει δεχθεί ισχυρές επιθέσεις από τις αγορές, τα συναλλαγματικά αποθεματικά είναι στα $3,0 τρισ. και πολλοί από τους αναλυτές, έχουν “ιδρώσει” καθώς τώρα ισχυρίζονται ότι τα χρήματα αυτά είναι ανεπαρκή!
Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές είχαν πέσει σε μια εξόφθαλμη παγίδα, στην οποία εξέφραζαν τις απόψεις τους βασιζόμενοι στο απόλυτο νούμερο. Αν όμως αναλύσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα δούμε ότι τα αποθεματικά αυτά επαρκούν για να καλύψουν τις εισαγωγές για μόλις 18 μήνες ενώ είναι μόλις τρεις φορές μεγαλύτερα από τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις.
Με την πολιτική της υποτίμησης του νομίσματος και με την έξοδο των κεφαλαίων από την Κίνα, τα αποθεματικά συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ αν υποθέσουμε ότι η Κίνα δέχεται και μια νέα χρηματιστηριακή επίθεση ή ακόμα χειρότερα μια τραπεζική κρίση, τότε τα συναλλαγματικά αποθεματικά μπορούν εύκολα να γράψουν μπροστά το ψηφίο 2.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα και έχει επιβάλει και αυτή Capital Controls. Ωστόσο, η αποτίμηση των συναλλαγματικών αποθεματικών μιας χώρας είναι περισσότερο περίπλοκη καθώς υπολογίζονται και τα κέρδη/απώλειες από την αποτίμηση των νομισμάτων στα οποία διατηρεί συναλλαγματικά αποθεματικά.
Ως προς αυτό, η Κίνα δε δημοσιεύει στοιχεία και δεν εκτιμάται ότι θα το κάνει σύντομα. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία πώλησης δολαρίων και διαπιστώνοντας ότι παρά την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος κατά σχεδόν 40% από το 2011, η αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων έχει μειωθεί, συμπεραίνουμε ότι η Κίνα πιθανότατα έχει ως πρώτο νόμισμα προτίμησης το ευρώ.
Μια ακόμα επιβεβαίωση έρχεται και από το γεγονός ότι το 2016 η Κίνα δαπάνησε περισσότερα από $40 δισ. σε άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Ευρωζώνη, διαφοροποιούμενη ακόμα περισσότερο από αμερικανικά assets.
Με τον Trump να είναι έτοιμος να ανοίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αναμένουμε και νέα πτώση στα συναλλαγματικά αποθεματικά καθώς η PBoC θα πρέπει να καλύψει τη χαμένη ρευστότητα, ενώ σε περίπτωση αντίδρασης με νέα υποτίμηση του γουάν, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.
Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν την πάγια άποψη ότι, τα συναλλαγματικά αποθέματα μπορούν να εξαϋλωθούν γρήγορα μέσα από τη δημιουργία μιας “τέλειας χρηματιστηριακής καταιγίδας” πάνω από κάποια χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr