Συγκεκριμένα, η τροπολογία μεταφέρει από 16 Ιανουαρίου του 2017 την καθολική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις υιοθεσίας από τα Πολυμελή στα Μονομελή Πρωτοδικεία της χώρας.
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, που δημοσιεύει το skai.gr (Ναντίν Χαρδαλιά) η μεταφορά της αρμοδιότητας κρίθηκε αναγκαία για λόγους επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς όπως αναφέρεται «διαπιστώθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις από την προσκόλληση των υποθέσεων υιοθεσίας στα τμήματα οικογενειακών υποθέσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που είναι ήδη βεβαρημένα, με συνέπεια την πολύμηνη καθυστέρηση τόσο στον προσδιορισμό δικασίμου όσο και στην έκδοση αποφάσεων».
Παράλληλα, η εν λόγω τροπολογία επαναφέρει από την ίδια ημερομηνία, διάταξη του σχετικού νόμου του 2013 (η οποία εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί στον πρόσφατο νόμο 4335/2016) σύμφωνα με την οποία αρμόδιο για την τέλεση της υιοθεσίας είναι το «κάθε Μονομελές Πρωτοδικείο της Επικράτειας» κι όχι αποκλειστικά αυτό του τόπου διαμονής του υιοθετούντος ή υιοθετούμενου, με στόχο όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση τη διασφάλιση της αρχής της μυστικότητας.
Κρίνοντας από την αιτιολογική έκθεση φαίνεται ότι η εν λόγω προσθήκη θα προσφέρει ανακούφιση κυρίως σε ανθρώπους που διαμένουν σε μικρές επαρχιακές πόλεις και ήταν υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα πρωτοδικεία του τόπου διαμονής τους γεγονός που οδηγούσε σε σχόλια ή και εντάσεις.
Υπό το ίδιο σκεπτικό ορίζεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου 2017 «οι συναινέσεις για την υιοθεσία θα δηλώνονται ενώπιον του δικαστηρίου που τελεί την υιοθεσία σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα».
Να σημειωθεί ότι από τις διατάξεις εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι οποίες εξακολουθούν να υπάγονται στα πολυμελή πρωτοδικεία, καθώς κι εκείνες οι υποθέσεις που κατά νόμο υπάγονται στα κατά τόπους ειρηνοδικεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr