Σε μια προσπάθεια στήριξης των εξωστρεφών επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο θα λειτουργεί ως πρώτος σταθμός για την κατάθεση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση από θυγατρική εταιρία της επενδυτικής τράπεζας Kfw, θα πραγματοποιεί ένα πρώτο due diligence και στη συνέχεια θα προωθεί την σχετική αίτηση ενδιαφέροντος στον χρηματοδοτικό φορέα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η χρηματοδότηση αυτή θα γίνεται με όρους που δε θα επιβαρύνονται από το country risk καθώς ο στόχος θα είναι η ανάπτυξη σε αγορές της ασιατικής ανατολής. «Είναι απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν έξω μπορούν να βρουν το δρόμο τους. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στέκεται αρωγός τέτοιων προσπαθειών» ανέφερε ο Δρ. Αθ. Κελέμης Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Τρίτη. Μάλιστα τόνισε ότι ήδη μια Ελληνική επιχείρηση μηχανολογικού εξοπλισμού για κλωστοϋφαντουργεία έχει στηριχθεί ώστε να «ανοίξει φτερά» στην Ασία.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαϊλλης αναφερόμενος στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι μόνο φέτος ως φορέας άνοιξε δίαυλο εμπορικής δράσης στη Γερμανία για 439 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν με τη συμμετοχή τους 8.648 τ.μ. επιφάνεια σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς και υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Στο ίδιο διάστημα, προσέθεσε ο κ. Μαΐλλης, 9.214 Έλληνες ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν τις εν λόγω εκθέσεις, αναζητώντας νέες συνεργασίες.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντική και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας, αφού, όπως είπε, βάσει στοιχείων του 2015 φθάνει το 9,5%, ενώ φέτος στο εννεάμηνο Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου η εξαγωγική δράση της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατέγραψε άνοδο 3,2%. Ενισχυμένες κατά 4,2% ήταν και οι εισαγωγές από Γερμανία προς Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.
Ειδικά στο λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό και τα φάρμακα εστιάζεται η ενδυνάμωση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις του ΟΤΕ και της Fraport. Πιο συγκεκριμένα ολοκληρώνεται μια επένδυση για παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων για το διαβήτη που θα εξάγονται από την Ελλάδα από την Boeringer στο Κορωπί. Επίσης σε φάση διαπραγμάτευσης είναι η ένταξη στα Robinson Club της TUI ενός ξενοδοχείου στην Κρήτη. Τέλος υπάρχει ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς, στον ΟΛΘ σε ένα από τα σχήματα συμμετέχει ένα γερμανικό fund.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να προχωρήσουν κατά την επόμενη τριετία γερμανικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας τόσο την παρουσία τους στη χώρα όσο και την προσπάθεια της κυβέρνησης η οικονομία να εξέλθει της πολυετούς ύφεσης.
Η λίστα με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Deutsche Telekom - βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, ΟΤΕ τη Siemens, την Boehringer Ingelheim, τη Robert Bosch, την Allianz, τη Media Markt, τη LIDL, τη Fraport. Σωρευτικά, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έχουν φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Παρατηρήσεις για το επενδυτικό κλίμα
Πάντως ο κ. Μαΐλλης σημείωσε πως οι επενδύσεις αφορούν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα κι όχι τις παραδοσιακές Μμε της Γερμανίας. "Το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ καλό" για την Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας, της υπερφορολόγησης και των capital controls, ενώ ανέφερε πως γερμανικές εταιρείες έχουν στρέψει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία. Μάλιστα εξέφρασε την απορία του για την πρακτική διενέργειας φορολογικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και βεβαιώσεων φόρων, μια τακτική πάντως που είναι πάγια για τη φορολογική διοίκηση στο πλαίσιο επίτευξης στόχων.
Γιώργος Αλέξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr