Παράλληλα στόχος είναι η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων , όπως επίσης και μεταξύ φορέων του κλάδου (π.χ. ΚΑΠΕ - ADEME). «Οι ανταλλαγές μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας βασίζονται σε μια πλούσια κοινή ιστορία. Έχουν όμως και μια δυναμική που ανοίγει πόρτες στο μέλλον. Μπορούμε να τις εμπλουτίσουμε και να τις ενισχύσουμε περαιτέρω, μέσω πρωτοβουλιών που δημιουργούν αλληλεγγύη, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και που προδιαθέτουν θετικά για να εργαστούμε από κοινού», ειπε στο μηνυμα του ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπύ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, Σιρίλ Ντιπόντ, ανοίγοντας της εργασίες του Φόρουμ επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό δυναμικό στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Πρωτοβουλίες σαν κι αυτές αποτελούν αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του οδικού χάρτη με στόχο την ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας που οι δύο χώρες αποφάσισαν στο υψηλότερο επίπεδο τον περασμένο Ιούνιο» τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας θα υποστηριχθεί μέσω εισροής επενδυτικών πόρων, χαρακτηρίζοντας το θέμα του χρέους εξαιρετικά σημαντική συνθήκη για την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων.
Στην ημερίδα για συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα και τη Γαλλία και εκπρόσωποι της Ε.Ε., παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι δημοσίων οργανισμών και διευθυντικά στελέχη ελληνικών και γαλλικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Οι ομιλητές επισήμαναν τη μεγάλη σημασία της αλλαγής που πρέπει να γίνει στις πολιτικές αναφορικά με διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων, την χρηματοδότηση των προγραμμάτων «Ενέργεια-Περιβάλλον» αλλά και τα κενά που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία ώστε το περιβάλλον να γίνει πιο φιλικό στην προσέλκυση επενδύσεων που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Βασίλης Κίλιας τόνισε ότι « το βασικότερο στοίχημα για την Ελλάδα είναι πως σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης να επιμείνουμε και να θεωρήσουμε ότι η μάχη για την κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι το συστατικό στοιχείο για να ξεπεραστεί η κρίση και όχι πολυτέλεια».
Όπως είπε η χώρα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρώντας ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους οι οποίοι θέλουν για το 2030 η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ,σε ηλεκτρισμό, θερμότητα και μεταφορές να φτάσει το 30% δηλαδή τη μίση ενέργεια της χώρας σε ακαθάριστες τιμές ενώ έως το 2020 στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής. Δηλαδή το 34% του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .
Πρόσθεσε επίσης ότι έως το 2020 θα έχουν μπει στο σύστημα 2,5 γιγαβάτ και υπογράμμισε ότι το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ενέργειας προχωρά και στη χώρα μας όπως και μεταρρυθμίσεις στις αγορές φυσικού αεριού και πετρελαίου.
Η σημερινή δεύτερη ημέρα του φόρουμ είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και στις start-ups νέων επιχειρηματιών ελλήνων και γάλλων. Στόχος σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι η προώθηση των δράσεων και των πρωτοβουλιών του γαλλικού και ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς και η διευκόλυνση των μεταξύ τους συνεργασιών δημιουργώντας ένα «makers place» στην Ελλάδα αφιερωμένο στην καινοτομία και τις start-ups.
Το Φόρουμ διοργανώθηκε από την Γαλλική Πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Το φόρουμ αποτελεί μια ελληνογαλλική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση πρωτοβουλία αυτή έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή παράγοντες από την Ελλάδα και την Γαλλία προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης που υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν αλλά και να καταγράφουν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτό και να προωθήσουν τις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες
Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε και το έργο του πρώτου ενεργειακά αυτόνομου νησιού της Ελλάδος την Τήλο. Όπως σημείωσε ο Ευστάθιος Κοντός ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Τήλου, στόχος είναι να μην υπάρχει στο μέλλον καμία εισαγωγή ενέργειας στο νησί αλλά να εξασφαλίζει την απαιτούμενη ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ένας χρόνος χρειάστηκε μια να πάρει το έργο μια άδεια από την ΡΑΕ και ξεκίνησε να υλοποιείται μάλιστα ξεκίνησε και η εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων μετρητών. Στόχος είναι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 να τεθεί σε πλήρη πιλοτική εφαργογή και να ακολουθήσει η πλήρης λειτουργία του ένα χρόνο μετά . Στο έργο συμμετεχουν13 ιδιωτικές εταιρείες και ο δήμος Τήλου
Στην ημερίδα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Ε.Ε., παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι δημοσίων οργανισμών και διευθυντικά στελέχη ελληνικών και γαλλικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr