Η συγκυρία για το Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς η διαβούλευση έχει περάσει στη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Ελβετία και η έκβασή τους θα κριθεί από την πραγματική βούληση της Άγκυρας να αποδεχθεί την ανάγκη παραχωρήσεων και να υποδείξει στην τουρκοκυπριακή πλευρά, συγκεκριμένες κινήσεις.
Στην δημόσια εμφάνισή του χθες ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν αισθητά προσεκτικός μετριοπαθής και όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Μιχάλη Ιγνατίου, απάντησε:
«Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Τα καλά νέα, όπως λέμε, είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες οι οποίοι είναι ειλικρινά προσηλωμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, για να επωφεληθούν και οι δύο λαοί. Εάν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν, τότε, θα μπορούσαμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, να υποστηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία με τρόπο ώστε να είναι δυνατόν η Συμφωνία αυτή να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε, αφήνοντας εμμέσως να φανούν οι δυσκολίες των διαπραγματεύσεων:
«Επενδύσαμε πολύ χρόνο. Ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν έχει προσπαθήσει πάρα πολύ και πρέπει να πω ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας από την πρόσφατη πρόοδο. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες βλέπουμε μια ευκαιρία να γίνει κάτι, να λυθεί το πρόβλημα. Εάν βρούμε μια λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία –είναι βέβαιο φυσικά ότι δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές εκατό τοις εκατό.
Εάν, πάντως, βρεθεί ένας μηχανισμός για μία μεταβατική κατάσταση από το σημερινό status quo προς μία μελλοντική κατάσταση, αυτό το οποίο φαντάζονται και επιθυμούν και οι δύο πλευρές, θα το υποστηρίξουμε και εμείς. Εμείς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία αυτή».
Τσίπρας: Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις
Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, υποστηρίζοντας, ενθαρρύνοντας και τις δύο πλευρές, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν σε μία συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη», ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό δεν γίνεται άνευ όρων, χωρίς δηλαδή την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων.
Επ΄ αυτών υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ενθαρρύνουμε την προοπτική λύσης, στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που το επιχειρεί με όλες του τις δυνάμεις και ταυτόχρονα δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία μονάχα το σκέλος εκείνο που μας αφορά. Το οποίο είναι οι εγγυήσεις, διότι από το 1959 - 1960 αυτό το αναχρονιστικό μοντέλο των εγγυήσεων αφορά και την Ελλάδα. Όμως, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κατέλαβε ή κατέχει παράνομα την Κύπρο και θεωρώ ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει λύση χωρίς την μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Νησί. Και ταυτόχρονα θεωρώ ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του κυπριακού λαού είναι η ίδια η συμφωνία, η ίδια η προοπτική βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας, που θα δώσει μια άλλη δυναμική. Κι εάν αυτό συμβεί, πιστεύω ότι θα βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική φάση, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις ελληνο - τουρκικές σχέσεις για την ευρύτερη περιοχή».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr